Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

HSBC: Западът иска от Китай да бъде сдържан

Търговската война оформя нов геополитически фронт, подчертава главният изпълнителен директор на британския кредитор Джон Флинт

HSBC: Западът иска от Китай да бъде сдържан

Главният изпълнителен директор на HSBC Джон Флинт. Снимка: Ройтерс

Търговската война между САЩ и Китай е симптом на „по-широкото желание Китай да бъде сдържан“, смята главният изпълнителен директор на британската банка HSBC Holdings Plc. Джон Флинт, цитиран от Bloomberg.

Описвайки продължаващата битка за глобална икономическа доминация, Флинт посочва, че взаимоотношенията между двете най-големи икономически сили в света оформят нов геополитически фронт. 

Още по темата

Бизнесът на HSBC в Азия съставлява малко под половината от нетната печалба на банката, като в същото време достига 91% от оперативните ѝ приходи.

HSBC, която е най-голямата банка в Европа с дълбоки корени в Китай, все още не е усетила въздействието на търговската война върху печалбата си, посочи Флинт, добавяйки, че продължаващото напрежение обаче може да доведе до отлагане на инвестиционните решения на повечето клиенти.

Очаква се САЩ и Китай да възобновят преговорите по-късно тази седмица на срещата на върха на страните от Г-20 в Осака, Япония, като все още няма признаци, които да сочат, че напрежението скоро ще стихне.

Въпреки сегашните сътресения Флинт сподели, че бързото разрастване на Китай по отношение на глобалната икономика поставя „на пауза“ западните демократични общества, тъй като в азиатската страна властва една „дълбока социалистическа система, която служи наистина добре на народа си“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Заплахата на Ердоган с бежанците е шантаж, твърди политолог