Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

И ООН понижи прогнозите за световната икономика

Оценката за Китай обаче остава непроменена, като се чака расте от 6,3% през 2019 г.

И ООН понижи прогнозите за световната икономика

Снимка: Архив Ройтерс

ООН понижи прогнозите си за световния икономически растеж през 2019 и 2020 година заради силното напрежение в търговията, несигурността за икономическата политика и отслабването на бизнес доверието, предаде агенция Асошиейтед прес (АП), цитирана от БТА.

В полугодишния си доклад за икономическите перспективи, оповестен късно снощи, организацията очаква растеж от 2,7 процента за 2019 г. и 2,9 процента за 2020 г. след темп от 3 процента за 2018 година. През януари ООН прогнозира 3 процента и за двете години.

Още по темата

В новия доклад се посочва, че оценката за всички развити страни и повечето развиващи се региони е понижена както заради вътрешни, така и заради външни фактори.

Прогнозата за САЩ е намалена до 1,8 процента и за двете години, сочат данни от доклада, поместен на сайта на организацията. За ЕС новата оценка е намалена до 1,5 процента за 2019 г. и 1,8 процента за 2020 година.

За Югоизточна Европа се очаква растеж от 3,4 процента тази година и 3,2 процента догодина - съответно с 0,3 и 0,5 процента под януарските прогнози.

Оценката за Китай остава 6,3 процента за 2019 г. и 6,2 процента за 2020 година.

Главният икономист на ООН Елиът Харис, цитиран от АП, коментира, че са необходими по-обхватни и целенасочени политически отговори за справяне с текущото забавяне на растежа.

Междувременно във вторник и Организацията на индустриализираните страни изрази тревогата си за световната икономика на фона на нарастващите търговски конфликти.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) драматично понижи икономическите си прогнози през март, отново намали глобалната си прогноза за 2019 г. до 3,2% от 3,3%. Тя също така снижи очаквнаията си за Япония и Канада, въпреки че увеличи очакванията си за икономиките на еврозоната и на САЩ след по-силно от очакваното начало на годината.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Как икономиката на Иран страда от конфликта със САЩ?