IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядреното споразумение - нова страница в отношенията на Иран със света

Иранският президент призова за икономически реформи и намаляване на зависимостта от петрола

12:09 | 17.01.16 г.
<p>
	Президентът на Иран Хасан Рухани <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Иран Хасан Рухани Снимка: Архив Ройтерс

Ядреното споразумение, което влезе в сила вчера, отвори нова страница в отношенията на Иран със света, заяви в послание до нацията иранският президент Хасан Рохани, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

"Ние, иранците, протягаме ръка към света в знак на мир и загърбваме всички вражди, подозрения и заговори", подчерта Рохани.

Историческото ядрено споразумение, подписано през юли между Техеран и световните сили, влезе в сила вчера и бе последвано от отмяна на икономическите санкции, които притискаха от години тази регионална сила с богати ресурси на петрол и газ.

"Ядреното споразумение не е против интересите на никоя страна. Приятелите на Иран са доволни, а враговете му не трябва да се притесняват. Иран не е заплаха за никоя страна и отправя послание за мир, стабилност и сигурност в региона и в света", се казва също в посланието на Рохани. 

Саудитска Арабия и Израел са двете основни страни, които многократно изразиха опасения и несъгласие със сключеното ядрено споразумение, което ще позволи на Иран да засили позициите си в региона, посочва АФП.

Рохани се опита също да успокои критиците в собствената си страна, като подчерта, че ядреното споразумение не е победа само за определена политическа тенденция. "Сега, след като санкциите са отменени, е време да възстановим страната", каза иранският президент.

След като МААЕ обяви вчера, че Иран е изпълнил условията за влизане в сила на споразумението, ЕС обявиха пълна, а САЩ частична отмяна на санкциите.

Иранският президент Хасан Рохани призова днес за икономически реформи и намаляване на зависимостта на икономиката от приходите от петрола в ерата след отмяната на санкциите, предаде Ройтерс.

Представяйки пред парламента проектобюджета за следващата финансова година, която започва на 21 март, Рохани изтъкна, че ниските цени на петрола напоследък са най-добрата причина да бъде прекъсната "пъпната връв" на икономиката с петрола.

Иран трябва да използва в пълна степен възможностите, които се отварят с отмяната на санкциите, за всестранно развитие на икономиката, подчерта той.

Рохани определи като най-важна задача пред страната повишаването на стандарта на живот. Той предложи да се заложи на икономически ръст от 8 процента в следващата година и да се увеличат инвестициите в икономиката на около 133 милиарда долара, предаде ТАСС.

Пред депутатите Рохани отново изтъкна, че ядрената сделка е "златна страница" в историята на Иран и на иранската дипломация.

"Днес започва нов период на развитите на страната, в който Иран ще разчита на собствените си сили за осъществяване на шестгодишния план за развитие, който се надявам меджлисът да одобри", обърна се президентът към законодателите.

Сслед отмяната на санкциите срещу Иран търговете на фондовите борси в монархиите от Персийския залив започнаха днес при рязък спад на основните показатели. Съвкупният индекс на най-голямата борса в Близкия изток, саудитската, отбеляза понижение от 6,5 процента, предаде ТАСС. С рекорден спад започнаха търговете и на фондовите пазари в Обединените арабски емирства. На борсата в Дубай основният индекс (Dubai Financial Market General Index) намаля до безпрецедентните 2672,33 пункта. Той бе последван и от аналогичния индекс на пазара в Абу Даби, който се понижи с 2,68 процента до 3837,81 пункта.

Сходна е ситуацията в съседен Катар, където се намира вторият по величина финансов пазар в региона. Само час след откриването на сесията основният индекс рухна с 5 процента. В Кувейт бе отбелязан спад от 2,4 процента.

Главна причина за спада според анализаторите остава ниската цена на петрола, но към нея се прибави и отмяната на санкциите срещу Иран, който обяви, че ще увеличи добива на енергоносители.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още