Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Япония към Г20: Световната икономика все още е изправена пред рискове

Според управителя на Японската централна банка Харухико Курода съществува риск световната икономика да се забави още заради влошаването на бизнес климата

Япония към Г20: Световната икономика все още е изправена пред рискове

Финансовият министър на Япония Таро Асо във Вашингтон по време на срещата на финансовите министри от Г20. Снимка: Ройтерс

Япония започна председателството на Г20, като напомни на света, че глобалната икономика все още е изправена пред предизвикателства, съобщава Bloomberg.

„Разширяването на световния растеж продължава, но с по-бавни темпове, отколкото се очакваше през октомври”, заяви финансовият министър на Япония Таро Асо във Вашингтон по време на срещата на финансовите министри от Г20.

Още по темата

Япония пое председателството за първи път през тази година, като стремежът й е да постигне конкретни споразумения – от нови рамки за международното данъчно облагане до решаване на въпроса с глобалните търговски дисбаланси.

Докато всички представители по време на срещата в САЩ са се съгласили с мнението на Международния валутен фонд, че глобалният растеж може да нарасне през 2019 г., то Япония е обърнала внимание на повишената несигурност по света.

"Трябва също да имаме предвид възможността за ескалиране на търговските напрежения, политическата несигурност и геополитическия риск и внезапното, рязко затягане на финансовите условия на фона на високата финансова уязвимост", каза още Асо.

Един от възможните рискове за световната икономика беше отложен за решаване на по-късен етап, след като Великобритания избегна излизане от Европейския съюз без сделка през тази седмица, но търговските преговори между САЩ и Китай все още не са решени. На този фон след две години опит за избягване на двустранни преговори Япония е изправена на свой ред да води двустранни преговори с администрацията на Тръмп.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода заяви, че има консенсус между членовете на Г20, че ще бъде необходим навременен отговор от страна на централните банки, ако повече рискове се материализират.

"Продължава да има големи рискове за перспективите, включително и заради напрежението в търговията", каза Курода. Според него съществува риск световната икономика да се забави още заради влошаването на бизнес климата.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Експерт: Търговското напрежение между САЩ и Китай ще продължи до 2035 г.