IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония призова Иран да се придържа към ядрената сделка 

Иран започна да намалява изпълнението на ангажиментите си по ядрената сделка, след като САЩ се изтеглиха от нея през 2018 г. и върнаха санкциите срещу Техеран

22:40 | 27.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският министър на външните работи Таро Коно каза днес на иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, че Иран трябва да се придържа към разпоредбите на ядреното споразумение от 2015 г., предаде Ройтерс. 
Зариф е на посещение в Япония след визита в Китай.

Иран започна да намалява изпълнението на ангажиментите си по ядрената сделка, след като САЩ се изтеглиха от нея миналата година и върнаха санкциите срещу Техеран, припомня Ройтерс. 

Коно и Зариф се договориха да запазят комуникацията между Япония и Иран, които имат традиционно приятелски връзки. Те се споразумяха да работят и за намаляване на напрежението между САЩ и Иран.
Зариф каза, че Япония и Иран имат специални интереси в областта на сигурността на енергийния пазар и стабилността в Персийския залив.

Коно отказа да съобщи дали със Зариф са обсъдили оглавяваната от САЩ мисия за засилване на сигурността в

Персийския залив или закупуването ирански суров петрол.
Вашингтон призова съюзниците си да се присъединят към операция за охрана на търговски кораби в Ормузкия проток.

Досега Великобритания, Австралия и Бахрейн са се включили в тази мисия. В последно време в региона бе извършена поредица от атаки срещу търговски кораби, за които САЩ упрекнаха Иран. Техеран освен това задържа британски танкер. Иран отрича да стои зад нападенията срещу шест танкера, извършени през май и юни.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още