Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Йелън към големите икономики: Продължавайте да харчите

Финансовият министър подчерта необходимостта водещите страни да продължат подкрепата си предвид последиците от пандемията, климатичните промени и дълга

Йелън към големите икономики: Продължавайте да харчите

Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди за съществуването на риск от постоянно разминаване на отделните страни в световната икономика на фона на коронавирусната криза. Бившият управител на Федералния резерв също така предупреди водещите икономики да вкарат значителна нова фискална подкрепа, за да се гарантира силното възстановяване.

В изявление до ръководството на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, цитирано от Ройтерс, Йелън подчерта необходимостта водещите страни да продължат подкрепата си за развиващите се държави предвид последиците от пандемията, климатичните промени и високите нива на дълг.

Тя също така призова Световната банка да продължи да помага, особено на най-бедните страни, за осигуряването на достъп до ваксини срещу коронавирус.

Още по темата

САЩ ще предоставят 4 млрд. долара за инициативата за разпределение на ваксини COVAX, каза още министърът и призова повече страни да се включат в нея. Тя посочи още, че Вашингтон, който досега е отпускал ваксини само на Мексико и Канада, може да осигури допълнителни дози и за други страни в бъдеще.

Изказването на Йелън отразява ангажимента на новата администрация на президента Джо Байдън за подсилване на международното сътрудничество.

„Кризата усили тенденцията за нарастване на неравенството при доходите, за увеличаване на тревогите за разминаване на пътищата вътре и между отделните държави. Също така сме изправени и пред екзистенциалната заплаха на климатичните промени. Можем да решим тези проблеми чрез силно международно сътрудничество“, коментира тя в предварително подготвени бележки за първата си среща с Международната валутна и финансова комисия на МВФ и Комисията за развитие на Световната банка.

По думите ѝ предоставянето на значителна фискална и парична подкрепа от водещите икономики е подобрила значително международната прогноза, но са необходими още усилия.

„Работата още не е свършена, като се има предвид голямата несигурност и риска от постоянни последици“, коментира тя.

Йелън също така заяви, че развиващите се държави трябва да работят съвместно с МВФ и Световната банка върху икономически политики и структурни реформи. Някои държави може да се нуждаят и то по-задълбочено решаване на проблемите си с дълга, допълни тя.

Министърът също така призова всички кредитори „напълно и прозрачно“ да прилагат общата рамка за дълга на Г-20, за да се избегнат ненужни забавяния, които може да удължат изплащането на задълженията и да усилят шоковете при растежа.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 4 седмици
https://usdebtclock.org/
1
 
4
 
1
преди 4 седмици
Харчете ве!

Експлозията трябва да изкърти всички *** от местата им!

Още от Други
Индия отчете нов рекорд по отношение на починалите от коронавирус