Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Икономическите загуби през 2017 г. скачат двойно за една година

Сумата от януари насам възлиза на 306 млрд. долара

Икономическите загуби през 2017 г. скачат двойно за една година

Къщи, заляти от наводнения вследствие на урагана Харви. Снимка: Архив Ройтерс

Урагани, земетресения и горски пожари опустошиха света през 2017 г., както правят всяка година. Икономическите загуби от глобалните бедствия тази година обаче ще бъдат по-високи от обичайното, коментира Quartz. Застрахователната компания Swiss Re, която изчислява цената, която плащаме в тази врзъка, на всеки шест месеца посочва, че икономическите загуби през 2017 г. ще достигнат 306 млрд. долара, което е почти двойно повече от сумата от 188 млрд. долара през 2016 г. (и доста по-висока от десетгодишното средно ниво от 190 млрд. долара).

Ако разгледаме тенденциите в икономическите загуби от 1970 г., светът трябва да се подготви за още по-големи такива в бъдеще:

Тази година САЩ бяха ударени от най-мощните урагани от последните 12 години. Според оценките ураганите Харви, Ирма и Мария са допринесли с 93 млрд. долара към годишните икономически загуби от глобалните бедствия. Горските пожари в Калифорния, които продължават да бушуват, ще увеличат сумата с още 7 млрд. долара. А бурите в централните и източни щати в САЩ ще внесат още 2,5 млрд. долара. Икономическите загуби отчитат каква би била икономическата производителност, ако бедствието не се бе случило.

Само икономическите загуби от природните бедствия обаче може да изкривят перспективата ни за това, което е изстрадал светът. Причината е, че по-богатите страни, по дефиниция, биха отчели по-високи икономически загуби от по-бедните страни. Данните, например, не отчитат, че катастрофалните наводнения в Южна и Югоизточна Азия през 2017 г. са довели до 1200 смъртни случая и десетки хиляди хора, изгубили дома си.

Освен това макар че повечето загуби са в резултат на „природни“ бедствия, те включват последици от климатичните промени, предизвикани от човешките действия. Знаем, например, че с повишаването на средната глобална температура ураганите, наводненията и горските пожари ще станат все по-чести. Как това ще се отрази върху икономическите загуби е трудно за оценка.

А и може би няма смисъл да очакваме такава. Икономическите загуби през последните 40 години очевидно показват, че светът се насочва към все по-унищожителни времена. Най-добрата застраховка срещу тях е да преборим климатичните промени.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Царството на въглеводородите насочва фокуса си към зелените облигации