IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът S&P 500 е много надценен

Реалната му стойност е около 1100 пункта - почти 40% под сегашното му ниво, смятат от Grantham Mayo Van Otterloo & Company

11:10 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексът S&P 500 е много надценен

Американските акции са силни надценени. Това твърди управляващото дружество Grantham Mayo Van Otterloo (GMO) & Company, според което реалната стойност на индекса Standard & Poor's е около 1100 пункта - почти 40% под сегашното му ниво, пише CNBC.

В своя тримесечен бюлетин съръководителят на отдела за глобално управление на активите Бен Инкър споделя, че очакваната възвръщаемост от индекса, изгладена с инфлацията, през всяка една от следващите седем години ще бъде -1,3%.

„На американския фондов пазар се търгува на нива, които не изглеждат в състояние да поддържат размера на печалбите, които инвеститорите свикнаха да получават от инвестициите си в акции“, пише Инкър в своя бюлетин със заглавие "Breaking News! U.S. Equity Market Overvalued!"

„Комбинирайки текущата стойност на P/E от 19 за S&P 500 и възвръщаемостта от продажбите около 42% над историческите стойности, получаваме, че индексът S&P 500 е надценен приблизително със 75%“, изчислява Инкър.

Базираната в Бостън GMO управлява активи за повече от 110 млрд. долара за най-различни фондове, включително пенсионни фондове, публични фондове и фондации.

Вчера бенчмаркът премина границата от 1800 пункта за пръв път в историята си. От началото на годината индексът е прибавил 26% към стойността си. Въпреки това търговската сесия снощи за S&P 500 приключи под заветния рекорд заради коментарите на инвеститора Карл Айкан, които събудиха предпазливостта на инвеститорите.

Той каза, че очаква „рязък спад“ в цените на акциите, защото печалбите на много компании се дължат повече на по-ниските разходи за заемните ресурси, а не на доброто управление.

Съоснователят и главен инвестиционен стратег в GMO Джереми Грантман, който е известен с прогнозите си за образуването на балони при някои активи, споделя в бюлетина, че благоразумните инвеститори вече би трябвало да са започнали да намаляват рисковите си залози и нивото си на риск като цяло.

Коментирайки в кои случаи прогнозите на компанията може да се окажат погрешни, Инкър сподели, че това може да стане, ако САЩ тръгнат по пътя на своята „златна ера“ на корпоративните инвестиции и на икономически растеж.

„Това би разрешило редица проблеми, включително тези с федералния дефицит и безработицата... но за съжаление, няма никакви доказателства, че това се случва“, каза Инкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още