IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия дава ход на забавени проекти за 200 млрд. долара

Проектите включват строителството на електроцентрали, пристанища, пътища, мини и фабрики

11:46 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия дава ход на забавени проекти за 200 млрд. долара

Индийският министър-председател Нарендра Moди продължава с опитите си да направи Индия по-лесно място за бизнес, след като встъпи в длъжност преди седем месеца.

Правителството планира да даде ход на редица проекти в страната на обща стойност около 200 млрд. долара според данни на Групата за мониторинг на проекти – държавен орган, създаден през юни 2013 г. Длъжностните лица са одобрили 38 проекта от юни до декември.

Моди, който дойде на власт през миналата година след успеха му начело на един от щатите в страната, продължава да се сблъсква с известни бариери за стимулиране на икономическия растеж.

"Скептиците твърдят, че премиерът Modi може да рискува прекалено с коментари като "не на бюрокрацията", коментира пред Bloomberg Вишну Варатан, старши икономист в Mizhuo Bank Ltd в Сингапур. "Трябва да видим подобряващи се постепенно настроения, макар и не в линейна прогресия", добави той.

Групата за мониторинг бе създадена от предишното правителство с цел ускоряване на процеса по одобрение на проекти в страната. Ходът доведе до реализирането на 198 проекта на стойност 7 трлн. рупии (111 млрд. долара).

Проектите включват строителството на електроцентрали, пристанища, пътища, мини и фабрики, някои от които за пръв път са били предложени на властите преди повече от десет години, посочи ръководителят на Групата за мониторинг В.П. Джой.

"Има известен лаг", каза той, добавяйки, че 16 от 29-те индийски щата са създали подобни вътрешни групи за мониторинг, за да се даде възможност на инвеститорите да подават по-лесно жалби. "Това не се случва за една нощ", отбеляза още той.

Попадайки сред най-големите развиващи се пазари в света, Индия е единственият, в който общите инвестиции като процент от икономиката спадат през последното десетилетие. Равнището им бе 32 на сто от БВП през миналата година в сравнение с 38% годината по-рано. В Китай нивото е 48 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още