Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Индия и Китай слагат прът в екологичните амбиции на Байдън

Китайският президент не заявява цел за намаляване на въглеродните емисии, а Индия очаква подкрепата на останалия свят

Индия и Китай слагат прът в екологичните амбиции на Байдън

Снимка: Bloomberg LP

Индия и Китай могат да станат пречка за изпълнението на амбициозните цели на американския президент Джо Байдън, заявени преди броени часове на световната среща по повод Деня на Земята, организирана от Белия дом. Двете страни имат огромна нужда от енергия, за да подхранят растящите си икономики, отбелязва в анализ The Wall Street Journal.

Те са сред най-големите замърсители в световен мащаб и без тяхното участие усилията за намаляване на емисиите въглероден диоксид ще претърпят неуспех, смятат анализаторите в базираната в Лондон организация E3G.

Двете държави всъщност много си приличат - имат огромно население от над 1,3 млрд. души и разчитат основно на въглищата като източник на енергия. Въглищата са най-замърсяващият изкопаем енергиен ресурс, отчита още WSJ и допълва, че само Китай през 2019 г. е потребил над половината от въглищата, изгорени в световен амащаб.

Индия е вторият най-голям потребител на въглища с 11% от световното потребление, но прогнозите са, че до 2030 г. делът им ще се повиши до 14 на сто.

Още по темата

Лидерите на двете страни вече намекнаха пред своите колеги по време на конференцията на Байдън, че ще настояват да имат различни отговорности за климата от развитите държави.

Двете държави имат различни амбиции. Индия се позиционира сред развиващите се икономики, които имат нужда от допълнително време, технологии и финансиране, за да се справят с предизвикателството с въглеродните емисии. Китай, от своя страна, желае да се нареди до лидерите, които диктуват темпото и предоставят технологии и финансиране.

На срещата Китай потвърди целите си за намаляване на потреблението на въглища от 2026 г. и въглеродна неутралност от 2060 г. Но президентът Си Дзинпин не направи следващата очаквана крачка - да заяви ограничение на емисиите. Надеждите са, че той не е искал да прави това по време на конференция, организирана от Белия дом, тоест под натиска на САЩ.

Китайският президент обеща стриктен контрол на проектите, използващи въглища, както и ограничаване на потреблението на въглища до 2025 г., а след това в рамките на пет години Китай ще намали потреблението.
Според анализатори това означава, че в следващите четири години Китай може да увеличи рязко потреблението на въглища, а след това да започне да го намалява и ефектът да не бъде толкова значим.

В страната са одобрени проекти за 73,5 мегавата мощности. Успокоението е, че голяма част от тях едва ли ще бъдат построени, защото са икономически нецелесъобразни.

Индия също е дала зелена светлина за въглищни централи с обща мощност от 100 гигавата, но малка част от тях са в строеж, срещайки конкуренцията на по-евтината соларна енергия.

Преди дни индийските власти коментираха, че са намалили своята въглеродна интензивност, тоест емитираният въглероден диоскид на единица брутен вътрешен продукт, с 26% спрямо нивата от 2005 г.

В същото време от Международната агенция по енергетика посочват, че ако страната продължава със сегашната си политика, ще повиши въглеродните емисии от своята икономика с 50% до 2040 г. Това напълно би заличило усилията на Европа например за ограничаване на вредните за атмосферата газове.

Всъщност надеждите на наблюдателите са, че и двете страни скоро ще насочат усилията си към възобновяемите източници и основно към соларните панели, за да намерят отговора на задачата за покриване на увеличените нужди от енергия и опазването на климата.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
3 милиарда китайци и индийци гледат холивудските дивотии и искат и те така...като бай Джон да си живуркат и потребяват!
1
 
6
 
5
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Днес като правило водещите в света държави използуват екологичната проблематика с оглед на собствените си национални интереси. За САЩ , по скоро за дешната администрация, целта е използуването на проблемите на екологията като средство за запазване поне за няколко десетилетия напред на ролята им на световен хегемон, която роля им носи огромни реално неикономически доходи. Да, ама не ! Когато заставаш против интересите на огромната част от света , то трябва да си готов да се съобразяваш по някякъв начин и с интересите на другите. Очевидно е че искането да се намали използуването на горива от изкопаеми източници бърка в джоба на страните които използуват такива горива, но в същото вдреме огромните транснационални флотилии по жесток начин убива океанския и морски плактон , който поглъще в пъти вовече въглеоден диоксит отколкото изхвърлят горивата , но по този въпрос всички, известно е кои са собсвениците на големия търговски флот
мълчат, както мълчат и за замърсяванията в резултат на вулканите,че и даже и новата "светица" Грета Тумберг не прави изявления!Тях едва ли ще ги обложат ли с екологичен данък????
1
 
2
 
4
zelka007 до: doba
преди 2 седмици
двойно и тройно по-високи , да останат само с вътрешното си потребление ...
3
 
3
 
3
преди 2 седмици
Индия и Китай слагат прът в екологичните амбиции на Байдън

Не бе, трябва да им се забият евроатлантическите ценности и вече не Бидон-а ще ги моли, а те ще му се умилкват.
Елементарно.
3
 
5
 
2
преди 2 седмици
Зелков,

Митата и сега си вървят.
А да сложиш данък на суверенна страна?..

Още от Други
SPAC листванията помагат на IPO-тата в глобален мащаб да отчетат рекорди