IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия уволнява двама директори на Пенджабската национална банка

Индийското правителство предприема тези мерки, тъй като въпроснте директори не са предотвратили измама за 2 млрд. долара

14:35 | 20.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индийското правителство уволни двама директори от държавната Пенджабска национална банка (ПНБ), защото не предотвратили измама за 2 млрд. долара.

Това се случва близо година, след като беше разкрита най-голямата в историята на Индия схема за източване на банка.

В петък вечерта ПНБ, втората по големина държавна банка в Индия, уведомила Индийската фондова борса, че правителството е уволнило К. Веера Брахмаджи Рао и Санджив Шаран от директорските им постове. В уведомлението обаче не се посочвала причината за това решение.

Правителството ги освободило от длъжностите им, защото "не са използвали международната система за разплащания СУИФТ, за да засекат измамата", казаха източниците, които пожелаха анонимност.

"Не са били в състояние да упражнят надзор и е налице неизпълнение на служебни задължения", добави единият от източниците, който е представител на индийската държава.

Засега шефът на банката Сунил Мехта не е открит за коментар, уточни Ройтерс.

Федералната полиция на Индия е повдигнала на двамата директори обвинения в нарушаване на правилата на индийската централна банка. Освобождаването им е първият случай на уволнени служители на ПНБ, откакто тя обяви, че занимаващият се с диаманти бижутер и милиардер Нирав Моди и неговият чичо с години са си набавяли чрез измама кредити в чужда валута в размер на милиарди долари, което ставало благодарение на заговор със служители на банката.

Моди и чичо му, Мехул Чокси, които напуснаха Индия, преди да бъде разкрита измамата, отхвърлиха обвиненията.

Откакто се разбра за измамата, акциите на 124-годишната банка, загубиха повече от половината от стойността си.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още