Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Индия започва своята зелена революция

Гърция има амбициозни планове за изграждане на нови мощности, показва проучване на EY

Индия започва своята зелена революция

Снимка: Архив Ройтерс

Индия е страната с най-рязък скок в класацията на консултантската компания EY RECAI на 40-те най-привлекателни държави за инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници. От години челните две места се заемат от САЩ и Китай, като в края на 2020 година Австралия се изкачва с една позиция и вече заема третото място.

В предишната класация, публикувана през май 2020 година, Индия заемаше седмо място, но днес е четвърта с инсталирани 35 гигавата соларни панели през последните две години. Страната има амбиция да инсталира 510 гигавата възобновяеми източници до 2030 година.

Още по темата

Данните на EY показват отстъпление от зелените цели в няколко европейски държави. Най-видимо е то при Франция и Дания, които от 3-та и 8-ма позиция вече са съответно 7-ма и 12-та. За Франция очакванията са, че това е временно и е свързано основно с несигурността на инвеститорите около COVID. Страната ще се върне в зелената класация на фона на плановете на правителството да похарчи 30 млрд. евро за производството на зелен водород, прогнозират от EY.

В анализите на консултантската компания прави впечатление, че в първите пет държави по отношение на присъединени нови мощности няма държави от ЕС, въпреки заявките на Брюксел за енергийна трансформация и беземисионна икономика.

В челната десетка освен Франция попада още Германия, която отстъпва с място до 6-та позиция, Нидерландия (запазва деветото си място) и Испания, която се изкачва с едно място до 10-та позиция.

На пето място тази година е Великобритания, която вече не е част от ЕС, но пък не се отказва от амбицията за позеленяване на икономиката. Страната даже има амбициозната идея да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови двигатели от 2030 година.

В анализите експертите отбелязват плановете на гръцкото правителство за развитието на ВЕИ. Страната ще опита да постигне дял от 35% на зелените източници в крайното енергийно потребление до 2030 година. До тази дата Гърция ще изгради 7,7 гигавата соларни мощности, спрямо 2,7 гигавата днес. Увеличение до малко над 7 гигавата ще има и за вятърните паркове, спрямо сегашните 3,6 гигавата.

Южната ни съседка днес заема 33 място в световната класация по привлекателност за инвестиция в зелената енергетика.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
те и са са си зелени, ее има бая места дет придвижването става само с лесли каручка, немат ток, нема джан джун и само мръсотия, кво по-зелено искат от тва ??

Още от Други
Как Китай спечели търговската война и накара американците да платят сметката