Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Индийската централна банка понижава основните лихви с 0,25%

Банковият регулатор вижда необходимост от допълнителни мерки за стимулиране на икономическия растеж

Индийската централна банка понижава основните лихви с 0,25%

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Индия намалява основния лихвен процент с 0,25 на сто в очакване на ускорен икономически растежа преди старта на изборите в страната, на които ще се реши дали премиерът Наренда Моди ще получи шанс за втори мандат, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Въпреки че нивото на инфлацията изглежда е овладяно, спадът в печалбата на земеделските стопани и рекордно високата безработица се възприемат като фактори, които възпрепятстват перспективата на Моди относно изборите, след като икономическият растеж на Индия се забави до 6,6 на сто – най-бавният темп през последните пет тримесечия.

След заседание на комитета по паричната политика на централната банка, регулаторът изтъкна необходимостта от засилване на ръста на брутния вътрешен продукт.

„Необходимо е да се засилят импулсите при ръста на БВП чрез стимулиране на частните инвестиции, които са в застой“, посочват от централната банка.

Шестчленният състав на комитета по паричната политика намали основния лихвен процент до 6 на сто, както прогнозираха 57 от 67 анкетирани от Ройтерс анализатори през изминалата седмица. Обратната репо лихва беше понижена до 5,75%.

Въпреки че централната банка прогнозира нивото на инфлацията при търговията на дребно да достигне 3.8% до януари-март 2020 г., което е в рамките на целта от 4%, тя също така предупреди за повишаващите се рискове за ценови натиск, ако цените на храните и горивата се повишат рязко или ако бюджетните дефицити надхвърлят целите.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
MAE създаде инструмент за проследяване на емисиите на метан от сондажната дейност