IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на офшорната вятърна енергия ще нарасне до 1 трлн. долара до 2040 г.

Пред редица страни се откриват големи възможности за ускоряване на прехода към по-чиста енергия на фона на нуждата от повече инвестиции

12:57 | 28.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Количеството офшорна вятърна енергия ще се увеличи значително през следващите две десетилетия, като по този начин ще подпомогне съществено усилията за декарбонизиране на енергийните мрежи, както и борбата срещу замърсяването на въздуха, тъй като делът ѝ в глобалния енергиен микс продължава да расте с бързи темпове, посочва доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Докладът Offshore Wind Outlook 2019 представлява обстойно глобално проучване по темата за вятърната енергия, съчетаващо най-новите технологии и пазарни разработки със специално поръчан анализ, който очертава скоростта и качеството на развитие на офшорната вятърна енергия. Проучването е част от водещия глобален доклад World Energy Outlook 2019, който ще бъде публикуван изцяло на 13 ноември. 

МАЕ установява, че глобалните офшорни вятърни мощности могат да се увеличат 15 пъти и да привлекат около 1 трлн. долара инвестиции до 2040 г. Това се обуславя от намаляващите разходи за производство на енергия, новите правителствени политики, които подкрепят развитието на тази индустрия и забележителния технологичен напредък, като по-големи турбини и плаващи платформи.

Това е само началото - в доклада на МАЕ се установява, че офшорната вятърна технология има потенциала да нарасне далеч по-сериозно чрез по-голямата подкрепа от страна на политиците.

Европа е пионер в областта на офшорните вятърни технологии, а регионът е определян като своеобразен бъдещ глобален генератор на подобни мощности.

Днес мощностите на офшорните вятърни паркове в Европейския съюз (ЕС) възлизат на почти 20 гигавата. Съгласно настоящите таргети, поставени от политиците, те трябва да нараснат до близо 130 гигавата до 2040 г. Въпреки това, ако ЕС постигне целите си за въглероден неутралитет, офшорните вятърни мощности ще скочат до около 180 гигавата до 2040 г. и ще се превърнат в най-големия източник на електроенергия в региона.

Още по-амбициозната визия - при която политиките водят до голямо нарастване на търсенето на чист водород, произведен от офшорен вятър - може допълнително да увеличи тези мощности.

Според МАЕ Китай също ще играе основна роля в дългосрочния растеж на офшорните вятърни паркове, ръководен от усилията на местните власти за намаляване на замърсяването на въздуха. Технологията е особено привлекателна за Китай, тъй като морските вятърни паркове могат да бъдат изградени в близост до основните населени центрове, ситуирани в източната и южната част на страната. До около 2025 г. Китай вероятно ще разполага най-големия офшорен вятърен флот от мощности в сравнение с всички останали страни по света, изпреварвайки Обединеното кралство.

Капацитетът на китайските вятърни мощности се очаква да нарасне от 4 гигавата до 110 гигавата през следващите две десетилетия. Политиките, създадени за постигане на глобалните цели за устойчива енергия, биха могли да подпомогнат вятърните мощности в Китай да се развият до 170 гигавата до 2040 г.

САЩ разполагат със значителни офшорни вятърни ресурси в близост до бреговете на щатите в североизточната част и около големите градове по източното крайбрежие, предлагащи начин за подпомагане на разнообразяването на енергийния микс. Плаващите вятърни платформи биха разширили възможностите за използване на тези ресурси и по западния бряг.

„През изминалото десетилетие две основни области на технологичните иновации промениха значително правилата в енергийната мрежа чрез значително намаляване на разходите - шистовата революция и увеличаването на слънчевите фотоволтаичен мощности“, посочва Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „И офшорният вятър има потенциал да се присъедини към тях по отношение на рязкото намаляване на разходите.“

Огромното значение на офшорните вятърни мощности се подкрепя и от развитието на плаващи турбини, които биха могли да бъдат разгърнати значително по-навътре в моретата и океаните. На теория те биха могли да дадат възможност на офшорния вятър да посрещне енергийните нужди на няколко ключови пазара на електроенергия, включително Европа, САЩ и Япония.

„Офшорният вятър в момента осигурява едва 0,3% от глобалното производство на енергия, но потенциалът му е огромен“, заяви Бирол. „Все по-голяма част от този потенциал започва да се осъществява, но е необходима още много работа от страна на правителствата и индустрията, за да може вятърът да се превърне в основата на прехода към чиста енергия“, добавя още Бирол.

Правителствата и регулаторите могат да изчистят пътя за развитието на офшорния вятър чрез предоставяне на дългосрочна визия, която ще насърчи индустрията и инвеститорите да извършат основните инвестиции, необходими за разработване на проекти за вятърни мощности и да ги свържат с електроразпределителните мрежи на сушата.

Промишлеността трябва да продължи бързото развитие на технологията, така че вятърните турбини да се радват на значителен растеж по отношение на техния брой и мощност, което от своя страна осигурява основната производителност и намаление на разходите.

Приблизително 40% от разходите по време на експлоатационния период на офшорните вятърни мощности, като тук се включват строителството и поддръжката, имат значителни синергии с офшорния петролен и газов сектор. Това се превръща в пазарна възможност на стойност около 400 милиарда долара и повече за страните от Европа и Китай през следващите две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Апропо - в момента навън няма никакъв вятър - нищо не помръдва... интересно -ако чаках на ток от перчици - как щях да напиша това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Явно някои продължават да вярват, че вятърните централи са перпетуум мобиле и създават енергия от нищото. Всъщност - както би трябвало да се сети всеки, който не е спал в училище, ветрогенераторите просто отнемат енергия от вятъра - енергия, която иначе вятърът - чисто термодинамически - отдава в момента например на Европа. В резултат климатът ще стане по-континентален - тоест с по-големи летни жеги и зимни студове... и тоя процес вече се усеща, представям си, когато перките се увеличат шесткратно. Африканските летни температури в Париж вече няма да са инцидентни, но - ежедневие. Ама нищо де - вместо океанските ветрове да ни разхлаждат/затоплят на аванта, те ще го правят през ветрогенераторите, ама ще си плащаме на тия с перките.1+0 няма как да прави 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още