IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията се забързва в цял свят и това е добра новина. Дали?!

Лесният отговор е "да", но въпросът е дали светът наистина се е излекувал от Голямата рецесия

11:44 | 05.01.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

От стоките, напускащи заводите в китайските промишлени градове, до бензина в Европа и Америка - цените, които бяха ниски в продължение на години, най-накрая се вдигат. А това би трябвало да е добра новина, нали?

След период, в който централните банкери се измъчиха с дефлация и прибегнаха до странни техники като отрицателни лихвени проценти, лесният отговор е „да“, пише Bloomberg. Но дали бързият ръст на цените наистина означава, че светът най-накрая се е излекувал от Голямата рецесия, зависи от това, което ще се случи тепърва.

В оптимистичния вариант глобалната икономика сега бива ободрена от възстановяващите се цени на ключови суровини като петрол и желязна руда, а стабилният растеж в САЩ, чийто президент скоро ще стане Доналд Тръмп, ще подкрепи търсенето, заплащането и инвестициите навсякъде.

В друг сценарий обаче има редица политически рискове, като се започне от самия Тръмп и се стигне до потенциални гафове около излизането на Великобритания от Европейския съюз, а рефлацията (стимулиране на икономиката чрез увеличаване на паричното предлагане или намаляване на данъци - бел. ред.) може да притисне потребителските разходи, без да подкрепи заплащането и инвестициите.

„Част от оптимизма на финансовия пазар е оправдан, но политическите рискове остават и ускоряването на глобалната инфлация вероятно ще се окаже краткотрайно“, казва Джанет Хенри, глобален главен икономист на HSBC в Лондон.

Доказателство за решителното изместване от опасната зона на дефлацията се появи в Германия във вторник, когато данните показаха, че цените за декември са скочили с цял процентен пункт до 1,7% - най-резкия ръст в историята. Това помогна и на инфлацията в еврозоната да се ускори с най-бързия си темп от 2013 г.

В Китай разходите за производство на стоки отчетоха най-бързото си повишаване от 2011 г. през ноември, а в САЩ – най-голямата икономика в света, инфлацията бе 1,4% на годишна база през октомври и ноември, също най-бързото ускоряване от 2014 г.

„Вярваме, че 2016 г. отбеляза края на глобалния дефлационен натиск, който преобладаваше през последните години“, пише Майкъл Шол, главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management в коментар за клиентите си. А това със сигурност е резултат, за който централните банки и правителствата копнеят.

В последните глобални прогнози на HSBC растежът и инфлацията всяка година от 2016 г. до 2018 г. става по-висок. Банката прогнозира, че инфлацията в развитите страни ще достигне 1,9% следващата година, което до голяма степен е в съответствие с дефиницията за ценова стабилност на много централни банки.

В Япония, където борбата срещу дефлацията е особено силна, централните банкери стават все по-уверени, че подобряването на глобалната картина ще им помогне.

„Очаквам Япония да направи голяма стъпка напред към край на дефлацията тази година с по-силна увереност от преди“, каза гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода на парти по случай Нова година на Японската банкова асоциация в сряда.

Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Инфлацията намалява покупателната способност на хората от което се свива БВП тоест новината не е добра освен ако доходите не е следват ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/Трябва да се проумее системната криза и затова пиша подробно за нещата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Добре, а защо никой не пише какво става с държавните заеми, респективно дълговете, вземани 10 години без лихва, а сега трябва да бъдат връщани с лихва? Може би звучи укрепващо и антирецесионно? При достигане на критичната граница на задлъжняване в Европа стартиращата инфлация, респективно нарастването на лихвения процент, си е смъртоносна инжекция. Инфлацията стопява задълженията, но след 10 години дефлация натрупаните през това време дългове трябва да ги заровят в Царичина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ако може да се овладее с някакви юзди - да, това е добра новина.Ако неконтролируемо е тръгнала на където си иска - много лошо за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
LuckyYou
преди 7 години
Изключително неграмотно написано мнение. В него обаче има доста смисъл: Банкерите лъжат хората като им дават кредити с ниски лихви, които постепенно да започнат да вдигат, за да си вземат десятъка, в някои случаи и много повече и да регистрират свръхпечалби! А инфлацията е началото на това! За някои сватба, за други брадва! Гората започва да се разлиства. МДААНапълно съм съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
kloynat
преди 7 години
не е много сигорно това за инфлацията в еврогрупата но за сащ да може би може и да има някаква инфлация ами то с тези отрицателни лихви накараха хората зорлен да си хар4ат кеша кои за апартаменти кои с цел инвестици разни и от там задуха топлия вятьр и кво правим от тук на сетне централните банки удрят спира4ките с пари4ните инжекци и отризателни лихви идва тяхното време на обири по сред бял ден и то законо да си взимат десятака като вдигат лихвите както направи фед шефа на бирниците по веригата еееее за някои сватба за други брадва както се казваше все някога идва времето пала4инката да се обьрне за да не прегори ееееее да ви е 4естито гората запо4ва да се разлиства красота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
https://wallpaperscraft.com/image/monkeys_blind_deaf_dumb_improvisation_39981_2560x1080.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
"Инфлацията" е хлъзгав термин работещ ЕДИНСТВЕНО в полза на политици и банки.Инфлацията се мери различно в зависимост от това какви политически цели искат да постигнат управляващите политици/банкери. Когато трябва да печатят се взима/нагласява/променя потребителска кошница с много ниска инфлация. Когато трябва да се вдигат лихви и да се демонстрира растеж, се взима прави същото само, че с потребителска кошница с висока инфлация.Механизмът на промяна на потребителската кошница представлява подмяна на качествата и количествата на стоките и услугите, някои хора наричат това развитие, но това не винаги е така. Други възможни варианти за подмяна на потребителската кошница за методите за измерване, както и манипулиране на статистическите извадки.Това са реални методи за фалшификация на статистически данни, които се използват като политически аргументи на тема "Инфлация". В крайна сметка политици и банкери си правят каквото поискат, и го разбират, чак когато дойдат популистите. Иначе -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
И после кво праим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 27
sdar
преди 7 години
Напротив, целия свят се бори за да постигнем така мечтаното ниво на инфлация от 2%. Поне 2% да стигнем и тайно да се надяваме да ги задминем тия нива и да стигнем поне до 5-10% инфлация. Това ни е целта от дълги години и дано най-после да я стигнем и задминем дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Ускоряването на инфлацията никога не е добра новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още