IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в електричеството за пръв път са задминали изкопаемите горива

Според нов доклад на МАЕ инвестициите в електроенергийния сектор са нараснали до 43% за две години

20:17 | 11.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изкопаемите горива вече не са най-големият получател на инвестиции в енергийния сектор, показва последният доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) от вторник.

Инвестициите в електроенергийния сектор отчитат най-големите нива на инвестиции за пръв път в историята, като делът им нараства с 12 процентни пункта до 43% между 2014 и 2016 г. За сравнение, през същия период инвестициите в проучванията и производството на петрола и газ са спаднали с 44%.

„Ключовото ни откритие е, че глобалната енергийна индустрия миналата година е похарчила с 12% по-малко средства в сравнение с предишната година“, каза Фатих Бирол, главен изпълнителен директор на МАЕ за CNBC във вторник.

Според агенцията глобалният спад в енергийните инвестиции се дължи основно на понижаващите се разходи на единица капитал в проучванията и производството на петрол и газ, но и на по-слабия сондаж и по-малката мощност от изкопаемите горива.

От географска гледна точка Китай продължава да бъде най-големият получател на енергийни инвестиции, което представлява дял от 21% на глобално ниво. Според Бирол обаче изненадващото е, че Индия отчита скок от 7% на енергийните инвестиции от 2015 до 2016 г.

Индия се придвижва към центъра на глобалните енергийни дела“, казва той.

Въпреки текущите спадове в инвестициите МАЕ е убедена, че глобалните инвестиции в проучвания и добив на петрол и газ ще се върнат към растеж тази година с около 6%. Това се дължи на сегашната сделка, водена от ОПЕК, за замразяване на производството до март 2018 г., което би трябвало да подкрепи цените и да повиши инвестициите.

МАЕ предупреди, че много от най-големите петролни и газови компании все още прилагат „внимателен подход“ и в резултат на това сигнализират намерения да ревизират надолу очакваните си инвестиционни планове, в случай че цените на петрола не се задържат над 50 долара за барел.

Това, което виждаме, не е сериозно възстановяване“, каза Бирол по повод пазарните цени след сделката на ОПЕК.

Затова големите ми опасения са, че около 2020 г. ще има огромна дупка между търсенето и предлагането със сериозни влияния върху пазарите“, допълни той.

Цените на петрола отново тръгнаха надолу във вторник на фона на доклада на МАЕ и продължаващото свръхпредлагане, което накара няколко банки да понижат ценовите си прогнози.

Не мога да говоря за цени, но това, което мога да ви кажа е, че когато погледна инвестициите, които стават все по-краткосрочно ориентирани, когато погледна нарастващото търсене и влошаването на съществуващите петролни полета, за да избегнем големи сътресения в доставките около 2020 г., ще ни е нужно чудо“, допълва Бирол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още