Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Инвестициите в улавянето на въглерод растат заедно с нивата на емисиите

Множество държавни и частни инициативи подчертават глобалния стремеж към въглероден неутралитет до средата на века

Инвестициите в улавянето на въглерод растат заедно с нивата на емисиите

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Тъй като улавянето на въглерод достигна рекордни нива, държавните инвестиции в нови проекти  за улавяне на въглерод нарастват, като инициативите са подкрепени дори от предприемачи като Илон Мъск, пише Oilprice.

Тъй като световното население продължава да раста, а оттам и енергийното потребление, нивата на въглероден диоксид в земната атмосфера достигнат 419 части на милион (ppm) през май. Парниковите газове улавят топлината от слънцето и я задържат близо до земната повърхност, допринасяйки за глобалното затопляне.

За да се справят с увеличаването на нивата на въглероден диоксид, правителствата и енергийните компании търсят начини за улавяне на въглеродните емисии, отделени по време на производството на енергия, за да се предотврати тяхното изпускане в атмосферата. 

Още по темата

В САЩ Venture Global LNG Inc. планира да улавя по 1 милион тона въглероден диоксид всяка година от своите обекти в Луизиана, като в момента очаква регулаторно одобрение. Производителят на втечнен природен газ (LNG) се надява да използва технология за улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCS), за да компресира и транспортира въглероден диоксид от газовите площадки, за да го инжектира в подземни хранилища.

Venture вярва, че улавянето на въглерод би било равносилно на премахването на 200 000 автомобила от пътищата за една година.

Тъй като производството на традиционни енергийни източници, като петрол, въглища и газ, остава жизненоважно за посрещането на нарастващото глобално търсене на енергия, проекти като този могат да помогнат за спечелване на одобрението от страна на обществеността и правителствата.

Няколко други компании за LNG в САЩ обявиха подобни проекти в опит да подкрепят зелените политики. NextDecade Corp., G2 Net Zero LNG, Cheniere Energy Inc. и Sempra Energy подчертаха интереса си към CCS технологиите.

NextDecade се надява, че ако получи одобрение, въвеждането на система за CCS в Тексас ще намали емисиите на въглероден диоксид с 90 на сто. Междувременно Cheniere работи с европейския енергиен гигант Shell за доставките на въглеродо неутрален LNG за Европа.

В Австралия правителството обяви подкрепата си за шест проекта за улавяне на въглерод на стойност 39 милиона долара. Страната се надява, че ще технологията ще ѝ помогне да постигне целта на Международната агенция по енергетик (МАЕ) за въглероден неутралитет до 2050 г.

Независимият производител на газ Santos Ltd. ще получи значителна част от това финансиране, за да допринесе за своя проект за CCS в изчерпаните петролни и газови находища в Южна Австралия, където компанията се надява да съхранява 1,7 милиона тона въглероден диоксид годишно.

Glencore също ще получи средства за своя проект за CCS за своята въглищна централа в Куинсленд, където планира да съхранява въглерод под земята.

Тази седмица Нидерландия също обяви големи държавни инвестиции за CCS технологии, като за проекта в Ротердам са предвидени 2,56 млрд. долара. Това е почти половината от годишния бюджет на правителството за устойчиви проекти.

Проектът Porthos, ръководен от Shell, ExxonMobil, Air Liquide и Air Products, е предвидено да събира емисии от заводи и рафинерии, за да съхранява въглерода в празни газови находища в Северно море. Очаква се това да бъде първият мащабен проект за CCS в рамките на Европейския съюз (ЕС).

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
mvr0306 до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това само показва компетентността на авторите и преводачите на тия статии. Факт е че в англо-езичните източници вече се казва carbon за въглеродния диоксид. А то разликата хич не е малка от въглерод до въглерод диоксид.
0
 
4
 
1
преди 1 месец
НЕ Е "въглерод". Въглеродът е твърд. Насипен. Учете бе!

Още от Други
Сателитни снимки показват голям теч на метан в Казахстан