IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните банки са взели рекордните 125 млрд. долара от такси тази година

Кредиторите са спечелили 42,9 млрд. от гаранции по дълг, което е с 25% повече спрямо година по-рано, когато беше предходният връх

19:02 | 30.12.20 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</p>

Снимка:  David Paul Morris/Bloomberg

Инвестиционните банки по света са генерирали рекордните 124,5 млрд. долара от такси през тази година на фона на усилените опити на компаниите да наберат повече средства, за да оцелеят в пандемията.

Кредиторите печелят от високите такси за гаранции по дългове и набирания на капитал за клиенти като авиокосмическия производител Boeing, платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb и телекома SoftBank, показват данни на Refinitiv, цитирани от Financial Times.

Беше „много силна година за гаранциите както по кредитите, така и по ценните книжа“, посочва Джейсън Голдберг, анализатор на Barclays.

Компаниите са натрупали повече от 5 трлн. долара дълг през тази година, поставяйки абсолютен рекорд. Въпреки че първоначално големите фирми свиха кредитните линии през март, те бързо се пренасочиха към пазара на дълг, за да могат да си гарантират по-дългосрочно финансиране.

Кредиторите са спечелили 42,9 млрд. от гаранции по дълг, което е с 25% повече спрямо година по-рано, когато беше предходният връх. Анализаторите и мениджърите на Wall Street обаче се съмняват, че рекордното представяне ще бъде повторено и следващата година, тъй като корпорациите вече имат твърде много задължения и търсят варианти за възстановяване на балансите си.

Истинският успех на банките тази година се дължи на участието им при набирането на капитал на фона на успешните публични предлагания на високооценявани компании като Snowflake и DoorDash, коментира Дейвид Конрад, анализатор на DA Davidson.

Според данните на Refinitiv таксите за гаранции по първични публични предлагания са нараснали с 90% до 13 млрд. долара – най-високата сума от поне 2000 г. насам.

С това гаранциите по набиране на нов капитал нарастват до 32 млрд. долара – три четвърти над стойността от 2019 г. (18,3 млрд. долара). Допълнително редица големи вторични предлагания също надуха комисионните за Wall Street.

Повишението при гаранциите по дълг и набиране на капитал успя да компенсира спада в таксите от консултантска дейност по сливания и придобивания, които са намалели с 10% до 29,6 млрд. долара, след като сключването на сделки се сви значително през 2020 г. Но ускоряването на придобиванията през последните месеци дава надежда на инвеститорите.

Заедно най-големите американски банки – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley и Citigroup, са генерирали почти 37 млрд. долара приходи от инвестиционно банкиране. Това са 30% от таксите, изкарани тази година и най-голям дял от 2013 г. насам. Обратно, европейските конкуренти отговорят за по-малко от една четвърт от таксите за инвестиционно банкиране през 2020 г., което е най-малката им пропорция от поне 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още