Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Инвеститорите разчитат все повече на Apple и Google за точна оценка на бизнес активността

Данните за мобилността на хората могат да подскажат дали икономическата активност се възстановява, или излизанията са заради "карантинна умора"

Инвеститорите разчитат все повече на Apple и Google за точна оценка на бизнес активността

Снимка: gaettyimages

За да се ориентират в тези безпрецедентни времена, участниците на пазара стават креативни за това как отчитат икономическата активност.

Докато някои държави облекчават блокадите си, инвеститорите и стратезите разчитат на данни от Apple Inc. и Alphabet Inc., за да проследят темпа на икономическо възстановяване и да оценят потребителските разходи в различни региони, информира Bloomberg. Подобна информация може да подскаже кои страни ще излязат от най-лошата рецесия от десетилетия по-бързо и кои ще изостанат.

„Covid-19 е различен от всеки друг шок, които сме изпитвали, и затова повечето инвеститори не разчитат на традиционните показатели“, коментира Джон Роу от Legal & General Investment Management. „Вместо това всичко е свързано с формата на възстановяването и затова проследяваме редица иновативни източници на данни в реално време“, казва той.

Екипът на LGIM за инвестиции в активи например взема заявките на потребителите на Apple за упътвания за пътуване и ги коригира на сезонна и седмична база, след което  проектира тези данни върху прогнозите за брутния вътрешен продукт.

Понижена активност

Apple и Google въведоха в експлоатация онлайн инструменти през миналия месец въз основа на мобилността на хората. Apple използва анонимни данни от приложението „Карти“ на компанията. Те показват хората, които шофират, разхождат се или използват обществен транспорт. Приложението обхваща големи градове в 63 държави или региони.

Отзивите в Google също отчитат местоположението на потребителите и показват промяната в посещенията наразлични места. И двата инструмента не получават обаче данни от континентален Китай.

Още по темата

В допълнение към LGIM, Societe Generale SA и Deutsche Bank AG са сред тези, които проследяват данните за мобилността. Стратезите на SocGen, ръководени от Андрю Лапторн, заявиха в бележка в понеделник, че посредством тези данни става ясно, че въпреки облекчаването на блокадите в големите икономики, активността продължава да е слаба.

„Регионалните различия са очевидни и макар да има много ориентировъчни признаци за подобрение на състоянието в страните от Г-7, активността остава потисната. Ще наблюдаваме как се развива тази дейност през следващите седмици“, посочват анализаторите.

Данните на Google

В Deutsche Bank използват данни на Google, за да наблюдават всякакви дейности в различни общности на Ню Йорк. Щатът Ню Йорк ще започне да се връща към нормалния живот в някои региони в петък, въпреки че блокадата на града вероятно ще продължи и през юни.

Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank Securities, заявява, че анализаторите започват да виждат ранни признаци на обрат в ежедневните и седмичните показатели за използването на метрото в Ню Йорк. Подобрението обаче е по-скромно спрямо нарастването на посещенията в парковете, хранителните магазини и аптеките.

Тази тенденция тревожи стратезите от TD Securities, които казват, че посещенията в парковете могат да сигнализират, че хората излизат навън по-скоро поради „карантинната умора“, отколкото поради повишена бизнес активност.

Според Роу от LGIM мениджърите на активи и анализаторите трябва да използват данните за мобилността, тъй като настоящата напрегната пазарна ситуация изисква възможно най-актуална информация. „Опитваме се да си проправим път през много различни сценарии“, казва той и добавя: „Ранните индикатори като този са от решаващо значение за преоценка на относителната им вероятност“.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Световните лидери поставиха единството и общото действие във фокуса на НАТО