IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO пазарът може да запише най-успешното си първо тримесечие в историята

Нарастващият скептицизъм към бума на листванията чрез компании за придобиване със специална цел може да не окаже негативно влияние

12:26 | 13.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Глобалният пазар на първични публични предлагания се насочва към най-успешното си първо тримесечие в историята въпреки нарастващия скептицизъм относно поведения от САЩ бум на листванията чрез компании за придобиване със специална цел, съобщава Bloomberg.

Рекордните 162,4 милиарда долара са набрани от над 600 емитенти до момента през 2021 г., а обемът на средствата е най-висок за този период на годината в исторически план, показват данни на Bloomberg. Компаниите за придобиване със специална цел са генерирали половината от процеса. За сравнение - едва 37 милиарда долара бяха набрани през първите три месеца на 2020 г.

Безпрецедентните монетарни и фискални стимули, ниските лихвени проценти и доскорошните рекордно високи нива на пазарите помогнаха за бума на традиционните листвания и чрез SPAC компании. Цените на акциите междувременно бяха засегнати от оптимизма, че ваксините ще помогнат за преодоляване на коронавирусната пандемия, насърчавайки икономическото възстановяване, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Сега пазарите отбелязват спадове, докато инвеститорите оценяват повишаващата се доходност по облигациите и т.нар. победители от пандемията губят инерция. Индексът, който проследява листванията чрез SPAC, се понижава със 17% спрямо достигнатия връх през февруари, a междувременно нарастват опасенията за балон на пазара.

“Волатилността ще тежи на пазара на IPO-та, така че инвеститорите могат да подходят по-избирателно към офертите, в които участват, но когато американските индекси и цените на технологичните акции се покачват, има тенденция инвеститорите да са по-малко избирателни”, посочва Джеймс Палмър от Bank of America. Но “силата на пазара на IPO-та е демонстрирана от факта, че качествените предложения, които се появяват на пазара, не намаляват по какъвто и да е начин”, отбелязва той.

Акциите на южнокорейския гигант в електронната търговия Coupang поскъпнаха с 41% в първия ден след дебюта на компанията на борсата. Дружеството набра 4,6 милиарда долара тази седмица в рамките на най-голямото листване в САЩ след това на Uber през 2019 г. Ценaтa на акциите на приложението за запознанства Bumble също се повишава след дебюта му на борсата през миналия месец, когато набра повече от очакваното - 2,15 милиарда долара.

През последните седмици имаше и няколко фалстарта, включително този на китайската компания Cheerwin, чиито акции поевтиняха с 13% след дебюта ѝ на борсата в Хонконг в сряда, както и на Oscar Health, чиито цени на акциите се понижиха с 11% в рамките на първата им сесия на борсата в Ню Йорк на 3 март.

В Европа, където сделките нарастват след две години на приглушена активност, компаниите залагат, че недостигът на големи предлагания ще стимулира търсенето. Тази седмица компанията за доставки на храна Deliveroo, победител от мерките срещу коронавирса, и Vodafone обявиха планове за листвания за милиарди долари в региона.

Според банкерите оттеглянето от технологичните акции, на фона на нарастващите очаквания за икономическо възстановяване и край на мерките заради пандемията, не са лоши новини за IPO пазара.

“Въпреки че IPO пазарът беше движен основно от технологичните компании, започваме да виждаме разширяване на границите по отношение на секторите и експертите очакват да видят повече сектори, които да са представени през втората половина на годината”, посочва Ричард Кормак, Goldman Sachs Group. “След като компаниите и секторите, които бяха ударени от пандемията, започнат да се възстановяват, инвеститорите ще искат да купят това възстановяване”, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още