IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е водещ спонсор на тероризма в света

Терористичните нападения в света са намалели през 2016 г., показва доклад на Държавния департамент на САЩ

22:15 | 19.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният департамент на САЩ разпространи нов доклад, в който Иран продължава да бъде смятан за един от водещите спонсори на тероризма в света.

В поредния ежегоден доклад се отбелязва намаляване на броя на терористичните атаки през 2016-а спрямо предходната година, съобщава БТА, позовавайки се на Associated Press. 

В документа се казва, че миналата година Иран е билa главната държава, спонсорираща тероризма, че Техеран твърдо подкрепя антиизраелски групировки и свои "пълномощници", които играят дестабилизираща роля в конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен. Казва се също, че Иран продължава да вербува шиитски милиции в Сирия и Ирак и че продължава да подкрепя ливанското движение "Хизбула".

В документa се констатира, че терористичните нападения през 2016 г. са намалели с 9 на сто спрямо 2015 г. и са били причина за смъртта на 25 621 души, което е намаление на жертвите на терористични атаки с 13 на сто в сравнение с предходната година, предаде DPA.

По-малкият брой нападения и жертви се дължи на намаляването на терористичните атаки в Афганистан, Сирия, Нигерия, Пакистан и Йемен. Увеличение на нападанията обаче е имало в Демократична република Конго, Ирак, Сомалия, Южен Судан и Турция.

Въпреки намаляването на броя на атаките в Афганистан, страната е на второ място по брой терористични удари (1340) след Ирак, който е на първо място с 2965 нападения. В първата петица на страните с най-много атаки са още Индия, Пакистан и Филипините.

В групата на организациите, извършващи терористични атаки,с най-голям брой нападения е "Ислямска държава". Освен това в Ирак тя е извършила 20 на сто повече атаки, отколкото през 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
А...не беше ли САЩа бе, Веселинче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
А Катар си плати и вече не е на първо място? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
да но Господ си знае работата, време е терористите да се явят при всевишния, за дет тормозят света .....John McCain Diagnosed With Brain Cancerhttp://***.zerohedge.com/news/2017-07-19/john-mccain-diagnosed-brain-cancer
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Прочетох на един дъх зашеметяващо точния,с блестящ анаЛЛиз,доклад на американския департаМЕНТ!Прави са световните миротворци!Знам например,не,УБЕДЕН съм,че всички над 200 американски бази по света са заети с развъждане на гъски(гъските спасили Рим,още в онези векове),за производство на гъши пера,с които доблестните американски рейнджъри-миротворци,провеждат денонощни акции,за галене на местното население,непознало още демокрацията.Намерението е великолепно,похвално и даже,богоугодно(според Ватикана),но понякога резултатите са неочаквани...населението просто си умира от ...смях!Но,мисията си остава благородна и затова американските бази по света се множат!Множат се и ГЪСките по света и светат вяра,че служат на най-великата демокрация на света -гъшата.А какво правят онези терористи от Иран,дето си нямат нито една база никаде по света?!Разбира се,злобеят и не желаят да посрещнат демократичните салюти с крилати ракети от най-миротворните американски кораби,изпратени на мисия до
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още