IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Европа все още има време да спаси ядреното споразумение

Техеран се закани да наруши договорените ограничения относно количеството обогатен уран в рамките на 10 дни

23:00 | 17.06.19 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран заяви, че ще наруши международно договорените ограничения, като започне да обогатява своя запас на уран, като в същото време намекна, че страните от Европа все още имат време да спасят ядреното споразумение, съобщава Ройтерс.

С изявлението си властите в Техеран ескалираха допълнително напрежението с Вашингтон. 

В знак на загриженост Германия призова Иран да продължи да изпълнява всичките си ангажименти във връзка с Иранското ядрено споразумение от 2015 г.

От своя страна Великобритания заяви, че ако Техеран наруши договореностите, Лондон ще разгледа „всички възможности“.

Израел, подкрепяният от САЩ враг на Иран, предупреди световните сили, че трябва да ускорят бързо налагането на допълнителни санкции срещу Техеран, ако ислямската република надвиши нормите за обогатен уран.

Напрежението между САЩ и Иран се повиши, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Техеран за атаките срещу два петролни танкера в Ормузкия проток през изминалата седмица.

Началник щаба на иранските въоръжение сили, генерал-майор Мохамед Бакери отрече, че Иран има някаква връзка с атаките  и посочи, че ако страна реши да блокира стратегическия петролен морски коридор, то това ще бъде обявено публично.

Говорителят на Организацията за ядрена енергия на Иран Бехруз Камалванди сподели, че страната е увеличила скоростта на обогатяване на уран и през следващите 10 дни ще прескочи ограничителната граница от 300 кг.

„Иранските резерви (на уран) се увеличават с всеки изминал ден с бърз темп“, споделя той.

През изминалия месец Техеран заяви, че ще намали ангажимента си относно ядреното споразумение, което беше договорено от световните лидери през 2015 г., в знак на протест срещу решението на САЩ едностранно да се оттеглят от договора и да възстановят своите санкции срещу Иран през 2018 г.

Иранската ядрена сделка има за цел да предотврати създаването на ядрена бомба от Иран в замяна на премахването на голяма част от международните санкции, наложени на страната.

Споразумението изисква от Иран да ограничи своя капацитет за обогатяване на уран до 300 кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
И тогава белия кръстоносец вади големия мече и им разпаря задниците. -----------------------------------------------------------------------------------мммм не винаги особено с тоя долу са имали бая проблеми, щот са били много отворени кат тебе че и са яли бая кютек. Остай чаршшафите на мира и те нема те закачат нема ко да търсиш майкка си там и да бараш дет не те е учила, люпи си семки пред блока и толкоз ....Saladinhttps://en.wikipedia.org/wiki/Saladin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Намери си брат по интелект... :lol: Подкрепяйте се, отивате си. Само дето ти си още по-т ъп, щот се мислиш за умен.... :lol: И ти си точно толкова близо до истината за мене, колкото и той - хвани единия, утепай другия - само кяр за природата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
обиждаш неправомерно. мави е дърт комунист, те нямат религия... както знаем комунизма се предава по рождение или по полов път... при него най ветоятно е по рождение, защото има деца... и като всеки комунист ги е изпратил в сащ....той не, но някой от родителите му е убивал българи (ако не пряко, то косвено)ето за това заслужава да го псуваш по цял ден, но не и за ислямизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...да се чуди човек какво си чел и какво си разбрал от коментара на мавито. Странна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Ей долен ислямист, ти нас християните ли заплашваш бе мамати мюсулманска. Иксаш да трепеш християнски деца на площадите ли бе фанатик. Ше ви изтрием от лицето на земята бе ,ше ви пратим всички при Алах. Оня ислямист Кадафи дето се гаври с българските лекари ли възхваляваш бе ей, еничери долни. Илсям в България ли ше налагате, ши ядете големия меч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Колкото до Иран, имаше сделка и Иран все още я спазва. Договорът нарушиха САЩ, а ЕС реагира слугински и се повлече след господаря си... И те така... Но вече се оформи една стена от север на юг от държави, които са под натиск - Русия, Турция, Иран, Ирак и Сирия, а зад тях е Китай. Нещо и Индия втвърди тона към американците, та ше видим какво ше се излюпи от многото акъл, който Западът вложи за последните 5 години да наказва тоя и оня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Всъщност, "кръстоносният меч" изтърбуши точно трите арабски държави, които се управляваха от нерелигиозни фанатици - Ирак, Либия и Сирия - последната, в лицето на Башар Асад, си беше абсолютно нормална, проевропейска, религиозно толерантна държава с немалко уважавано и живеещо в комфорт християнско население, а "кръстоносците" подкрепиха главорезите, които ги колеха на живо пред камера и им ядяха сърцата...За разлика от съюзните на Запада и отглеждани с много грижа и търпение гнезда на ислямския фундаментализъм и средновековна феодална диктатура Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ...? И атаката срещу Иран няма нищо общо с религията, а с това, което се прави и срещу Турция, Русия, Китай, Венецуела и кой ли не... Обаче мачканите започват да се усещат и да се ослушват за по-сериозен отговор, а ако това, което пише е вярно, ше има скоро "каквото почукало, такова отворило"... и ше има пушещи християнски за дници, ако изобщо са християни американци, англичани, германци и французи... И тогава дупе ви яко на сичките кръстоносци, щот тука сте големи ербапи, ама ше ви видиме как сте на фронта...Ей тука малко матрял за размишления, ако имате орган за тая работа...http://***.focus-news.net/news/2019/06/18/2671015/hurryiet-kitay-prizovava-da-se-sazdade-aziatsko-nato.htmlТука един мой стар приятел от Шумен само преди година ме нарече изкуфял, щот прогнозирах, че ако полетят ракетите, Китай и Русия ше са съюзници... Сакам сега пак да коментира развитието на процеса година след това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Със сигурност не се упражнявам в лукавство като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
korn
преди 4 години
И ето АББА е повел група защитници на ислямски диктатори, които да бранят прекрасните добри Алах Акбаровци от лошите християни. Каква религия изповядвате момчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 4 години
ставаш за сценарист на опоркаджите,от днес си повишен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още