IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран иска САЩ да отблокират 10 млрд. долара, за да се подновят ядрените преговори

Техеран дава индикации, че разговорите със световните сили за възстановяване на ядрената сделка ще се възобновят след няколко седмици

12:05 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Министърът на външните работи на Иран е заявил, че САЩ трябва да освободят поне 10 млрд. долара от „замразените“ ирански средства, ако искат Техеран да възобнови ядрените преговори, предава Bloomberg.

Това хвърля нова сянка върху усилията за съживяване на атомната сделка от 2015 г., отбелязва агенцията.

Хосеин Амирабдолахиян посочва, че Техеран е заявил на САЩ чрез посредници, че е необходим сериозен сигнал за добра воля. Това се случва, след като президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към Иран за подновяване на преговорите.

Шестият кръг от преговорите приключи безрезултатно през юни и не беше определена дата за следващи разговори. Не е ясно дали искането на Амирабдолахиан е твърда предпоставка за продължаването им.

Въпреки че президентът на Иран Ебрахим Раиси използва първата си реч пред Общото събрание на ООН на 21 септември, за да упрекне САЩ за санкциите, наложени върху страната му, той остава отворен за преговори по ядреното споразумение.

Раиси даде ясно да се разбере, че иранците „не се доверяват на обещанията, дадени от правителството на САЩ“, но каза, че Техеран счита разговорите за полезни, ако доведат до отмяна на всички санкции.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че разговорите със световните сили за възстановяване на ядрената сделка ще се възобновят след няколко седмици, според съобщение на официалната иранска информационна агенция IRNA, цитирано от Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън също използва срещата на ООН, за да постави маркери. „Готови сме да се върнем към пълното спазване [на сделката], ако Иран направи същото“, посочи той в първата си реч пред световните лидери. Байдън подчерта, че САЩ „остават ангажирани да не позволят Иран да получи ядрено оръжие“.

Длъжностни лица в правителството на Раиси и това на неговия предшественик Хасан Рухани отдавна твърдят, че възстановяването на ядреното споразумение трябва да започне с отмяна на американските санкции, които бяха наложени отново, след като САЩ едностранно се оттеглиха от сделката при Доналд Тръмп през 2018 г.

Изглежда, че новата администрация в Иран все пак има известна приемственост с тази на Хасан Рухани. Абас Арагчи, бившият заместник външен министър, който беше и главен преговарящ по ядрената програма на Иран, ще остане съветник при преговорите, потвърди администрацията на Раиси на 14 септември.

В интервю от 4 септември Раиси подчерта, че Иран е заинтересован от преговорите, но не и от натиска, наложен от САЩ и европейските страни по сделката (Франция, Германия и Обединеното кралство). Той обаче потвърди, че Иран е ангажиран да възобнови преговорите и няма да отстъпи повече от дипломацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още