IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран осъди новите американски санкции

Ислямската република планира да продължи балистичната си програма

13:32 | 29.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран ще продължи с балистичната си програма и осъжда новите американски санкции, заяви днес говорител на иранското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

"Ще продължим с всички сили нашата балистична програма. Ние осъждаме неприемливото и враждебно действие на САЩ", каза говорителят Бахрам Гасеми, визирайки новия закон, гласуван от Конгреса на САЩ, който предстои да бъде подписан от американския президент Доналд Тръмп.

По-рано тази седмица двете камари на Конгреса приеха проект на закон, налагащ санкции на Русия, Иран и Северна Корея. В случая с Иран санкциите касаят иранската програма за балистични ракети, нарушенията на правата на човека и подкрепата от страна на Техеран на групи като ливанската Хизбула или палестински групировки, определяни от САЩ като терористични, предава БТА.

"Нашата политика във военната и балистичната област е много ясна и засяга нашите вътрешни дела. Други страни нямат правото да се месят и да говорят за нея и със сигурност ние не им даваме такова право", каза говорителят.

Вчера САЩ и техните европейски съюзници призоваха Техеран да преустанови изстрелванията на балистични ракети. Призивът бе отправен ден, след като Иран изпита ракета, способна да извежда в орбита сателит с тегло до 250 килограма.

В съвместно изявление на Вашингтон, Париж, Лондон и Берлин се осъжда това ракетно изпитание и се отправя призив към Техеран да не се изстрелват повече балистични ракети и да се преустановят дейностите, свързани с балистичната програма.

Според САЩ и техните европейски съюзници иранската програма за балистични ракети остава несъвместима с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН и има дестабилизиращ ефект върху региона.

Резолюцията бе приета преди две години и с нея се потвърждава международното споразумение, подписано на 14 юли 2015 г. между Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност плюс Германия, с което се редуцира иранската ядрена програма. Резолюцията призовава Иран да не предприема дейности, свързани с балистични ракети или с ракети, способни да носят ядрени оръжия.

Три от страните, отправили заедно със САЩ новия призив към Иран, са имали и двустранни разговори с Техеран, в които са изразили безпокойството си. Вашингтон няма дипломатически отношения с Техеран от 1980 г. и администрацията на Тръмп не продължи директните контакти с Иран, които правителството на Барак Обама установи в полза на преговорите за иранската ядрена програма.

Четирите страни, отправили новия призив към Иран, са написали и писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. В него те припомнят, че тестът на ракета-носител на сателит използва технологии, близки до тези за разработването балистични ракети.

Западните страни подозират Иран, че се опитва да разработи балистични ракети с голям обсег, които да носят конвенционален или ядрен заряд, като за целта използва технологията си за създаване на ракети-носители на сателити, припомня Франс прес.

Вчера американското министерство на финансите наложи санкции на шест ирански юридически лица, свързани с иранската компания Шахид Хемат Индъстриъл груп, за която министерството твърди, че играе централна роля в иранската програма за балистични ракети, припомня Асошиейтед прес.

Ден преди това Иран обяви, че е изстреляла успешно най-модерната си ракета за извеждане в космоса на сателит с тегло до 250 килограма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още