IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран поиска отмяна на западните санкции, за да има ядрена сделка

Опозицията на преговорния процес в САЩ заплашва със спиране на американското финансиране на ООН

14:25 | 21.03.15 г.
Иран поиска отмяна на западните санкции, за да има ядрена сделка

Западните страни трябва да отменят санкциите си срещу Иран, за да ускорят преговорите за ядрената програма на Техеран, предаде DPA, позовавайки се на обръщение на иранския президент Хасан Рохани по случай персийската Нова година.

"Нашата политика има за цел да бъде сложен край на напрежението и да бъде постигнато сътрудничество", каза Рохани в словото си, цитиран от БТА. Той предложи в отношенията между Запада и Техеран да започне нова ера.

Преговорите по ядрения въпрос трябва да бъдат подновени в средата на другата седмица в швейцарския град Лозана.

В събота Рохани също така посочи, че постигнатият тези дни напредък в преговорите между Техеран и световните сили може да доведе до окончателно споразумение. Той заяви също, че всички останали проблемни въпроси могат да бъдат преодолени, предаде Ройтерс, като се позова на агенция ИРНА.

"При последния кръг от преговорите бяха намерени пресечни точки на становищата по въпроси, по които преди имаше различия, а това може да бъде основа за окончателно споразумение", каза иранският държавен глава, след като посети център за рехабилитация на ранени военни ветерани.

Рохани изрази увереност, че е възможно да се постигне такова споразумение.

Западни и ирански представители казват, че страните в преговорите все още имат големи различия, макар че и двете делегации искат да се постигне споразумение, отбелязва Ройтерс.

Иран иска всички санкции да бъдат вдигнати незабавно, но европейски участник в преговорите заяви, че за това и "дума не може да става". Двете страни не са на едно мнение и за продължителността на периода, в който се предлага Иран да замрази ядрените си дейности. Франция настоява той да е по-продължителен.

В събота френският външен министър Лоран Фабиюс заяви пред радио Europe 1, че Париж иска сделката с Техеран да е толкова категорична, че да гарантира, че Иран няма да произведе ядрена бомба, съобщи Ройтерс.

В САЩ опозицията на републиканците остава все така твърдо противопоставена на преговорния процес. Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм заплаши да спре американското финансиране на ООН, ако американският президент Барак Обама заобиколи мнението на Конгреса за санкциите срещу Иран, съобщава Fox News.

“22% от финансирането на ООН идва от американските данъкоплатци и аз отговарям за тази сметка”, коментира Греъм. Той потвърди, че ще се нуждае от подкрепата на други политици, за да постигне реално спиране на финансирането.

Греъм се притеснява, че правителството на Обама може да сключи атомна сделка с Иран и така да накара ООН да вдигне санкциите срещу Иран, без да се е допитало до Конгреса на САЩ, за да премахне американските санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още