IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Ще "унищожим" ядрената сделка, ако САЩ излязат от нея

Аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран ще продължи да спазва ядрената сделка от 2016 г., докато и останалите страни по нея я уважават

15:16 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей заяви в сряда, че Техеран ще продължи да спазва ядрената сделка от 2016 г. с останалите световни сили, докато страните по нея я уважават, но ще я „унищожи“, ако САЩ се оттеглят от нея, съобщава Ройтерс, позовавайки се на местната държавна телевизия.

Хаменей направи изказването пет дни, след като американският президент Доналд Тръмп прие нов остър подход към Иран, отказвайки да потвърди изпълнението му на сделката, постигната при предшественика на Тръмп Барак Обама. В петък американският президент заяви, че в крайна сметка може да прекрати споразумението.

Ходът противопоставя Вашингтон на другите страни по споразумението – Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Европейския съюз – които казват, че Вашингтон не може едностранно да прекрати многостранното споразумение, утвърдено чрез резолюция на ООН.

Върховният лидер на Иран Хаменей приветства подкрепата им, но каза, че тя не е достатъчна. „Европа трябва да застане срещу практическите мерки на Америка“, каза той. Ако Тръмп се откаже от сделката, „Иран ще я унищожи“.

Хаменей каза още, че Иран е твърдо решен да продължи спорната си балистична програма въпреки натиска от Европа и САЩ да я спрат, допълвайки че разработването на ракети е единствено с цел отбрана.

„Те трябва да спрат да се намесват в отбранителната ни програма“, каза Хаменей. „Те (европейците) питат защо Иран има ракети? Защо вие самите имате ракети? Защо имате ядрени оръжия? Не смятаме за приемливо европейците да се присъединят към Америка в тормоза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още