IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Ще унищожим всеки агресор

Страната ще представи мирна инициатива за Персийския залив пред ООН следващата седмица

16:25 | 22.09.19 г. 9
<p>
	Иранският президент Хасан Рохани.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският президент Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани предупреди, че чуждестранните сили заплашват сигурността с Персийския залив, след като САЩ съобщиха, че ще разположат военни части в региона, предава ВВС.

Рохани заяви, че чуждестранните сили винаги са носели „болка и нещастие“ и че регионът не трябва да бъде използван за „надпревара във въоръжаването“.

САЩ съобщиха, че ще изпратят още военни части в Саудитска Арабия след нападението срещу саудитски петролни съоръжения, за които двете страни обвиняват Иран.

Рохани каза още, че Иран ще представи нова мирна инициатива за Персийския залив пред ООН през идните дни. Иранският президент говори по повод годишнината от началото на Ирано-иракската война през 1980-1988 г., която се отбелязва с поредица от военни паради в Техеран и други градове.

„Чуждестранни сили могат да създадат проблеми и несигурност за нашия народ и нашия регион“, заяви Рохани в предавана по телевизията реч. Той нарече разполагането на такива сили в миналото „катастрофа“ и ги предупреди да „стоят настрана“.

„Ако са искрени, те не трябва да превръщат региона ни в място за надпревара във въоръжаването… Колкото по-далеч стоите от региона и страните ни, толкова повече сигурност ще има“, каза иранският президент.

Той съобщи, че мирна инициатива ще бъде представена пред ООН. Съществената част от Общото събрание на световната организация в Ню Йорк започва във вторник. Рохани не разкри никакви подробности, като заяви само, че мирът в Ормузкия проток може да бъде постигнат „в сътрудничество с различни страни“.

Рохани каза, че Иран е „готов да прости грешките от миналото“ на съседни страни в региона. „В този чувствителен и важен исторически момент ние обявяваме пред съседите си, че протягаме приятелска и братска ръка към тях“, посочи той.

В същото време ръководителят на елитните Революционни гвардейци заяви, че Иран ще преследва всеки агресор, дори ако той извърши ограничено нападение, и ще се стреми към унищожаването му, предава Ройтерс.

„Бъдете внимателни, ограничена агресия няма да остане ограничена. Ще преследваме всеки агресор“, заяви генерал-майор Хосеин Салами в изявление по държавната телевизия. Всяка атака срещу Иран ще получи „съкрушителен отговор“, предупреди от своя страна ръководителят на военновъздушните сили на Революционните гвардейци Амирали Хаджизадех.

Американският президент Доналд Тръмп одобри в петък изпращането на американски военни части за засилването на противовъздушната и противоракетна отбрана на Саудитска Арабия след нападенията срещу петролни съоръжения на Рияд на 14 септември.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди междувременно възобновените американски санкции срещу Иранската централна банка след атаките в Саудитска Арабия и ги определи като опит да се пресече достъпът на обикновените иранци до храни и лекарства. Той допълни, че ходът е признак за отчаянието на САЩ.

В петък САЩ наложиха още санкции на Иранската централна банка, която вече беше санкционирана от страната, на Националния фонд за развитие на Иран, който е държавният фонд на страната, и на иранска компания, която според американски представители била използвана за прикриването на финансови трансфери за закупуване на въоръжени от Иран.

„Това е признак за американското отчаяние… Когато те многократно санкционират една и съща институция, това означава, че опитът им да поставят на колене иранската страна чрез „максимален натиск“ се е провалил“, заяви Зариф пред репортери.

„Но това е опасен и неприемлив опит за блокиране…на достъпа на иранските граждани до храна и лекарства“, допълни иранският външен министър при пристигането си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН идната седмица.

Зариф каза още, че в сряда ще се срещне с външните министри на страните, подписали ядреното споразумение от 2015 г. То беше договорено с Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, както и със САЩ.

„Както казахме и преди, САЩ могат да присъстват, само ако се върнат към ядреното споразумение… и прекратят икономическата си война срещу Иран“, заяви Зариф. САЩ се оттеглиха от споразумението миналата година и наложиха отново едностранни санкции на Иран.

Междувременно след съобщения в социалните мрежи за кибер атака срещу някои петрохимически и други компании в Иран държавният орган, отговарящ за кибер сигурността, отрече да е имало „успешна“ атака.

„Въз основа на нашите наблюдения… няма успешна кибер атака срещу петролни инсталации и друга критична инфраструктура“, казва се в официално съобщение, цитирано от осведомителната агенция ИРНА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Няма нужда нито от лецимерие, нито от оеднаквяване на всички, които вярват в една религия (в случая исляма), нито пък да подценяваме сериозността на ситуацията и с лека ръка да кажем - нека воюват и се изтрепят, не е нужно един здраво мислещ човек да заема само едната страна и веднага да се противопоставя съответно на другата. Истината е, че всички са много виновни - и СА, и Иран и САЩ, и Европа и другите супер сили. Няма невинен и няма по-малко невинен в този случай. Всички изброени имат доста голяма вина, защото всеки иска да *** и има силни интереси.Всичко това е много жалко, но може би ще има някаква стабилизация, чак когато вече почти нищо не зависи от петрола на тези държави, когато повечето енергия се произвежда лесно и от други източници. Може би след 20-30 години, знае ли човек..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Как така си атеист и защитаваш хора вярващи че има бог Алах и че трябва да се живее според неговите закони. За един атеист тези хора биха изглеждали като примитивни диви племена с много мрачни наклонности и пълна нетолерантност към различните от тях. Звучиш като либерал по отношения на исляма и Близкия Изток, но мразиш евреите и християните които бомбят и съсипват Близкия Изток. Звучиш точно като ислямист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Bones
преди 4 години
Атеист съм, което не ми пречи да видя кой съсипа всичко в Близкия изток и кой ще ни ползва за трамплин към Иран до последния българин. Губя си времето с вас ***. Айде, заработвайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Ти мюсулманин ли си? Одобряваш ли исляма? Изкажи се смело, тук имаме демокрация, никой няма да те пребие с камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
Bones
преди 4 години
А дали СА, ОАЕ и Катар биха се съгласили да умрат заради евреите? Питам сериозно, защото цялото това лицемерие започва да става меко казано досадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
bgMan
преди 4 години
И аз нямам нищо против кютек на СА, ОАЕ и Катар срещу иранците. СА и Иран са големи фанатици и финансират много лоши неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 10
korn
преди 4 години
По убеждения пиша. Когато става въпрос за ислям не ме интерисуват Запад, Русия, Изток, Китай. Не е човешко през 2019 година милиони жени по света да им бъде нареждано да ходят покрити с чаршафи и забрадки, да нямат права, да не могат да карат коли и да гласуват, дасе поузват за разплод и цял живот да стоят затворени вкъщи и да гледат 5-6-7-8 малки ислямиста,да ги убиват с камъни. Н е енормално млади жени и мъже да не могат да се влюбват, да избират партньорите си в живота ада ги събират родителите им. Не е нормално млади мъже да се кланят по цял ден на някав измислен бог, да нямат свобода да бъдат нещо повече освен поклонници на исляма, да трябва да се взривяват в името на Алах. Аз и ти можем да ползваме интернет и да пишем, мислим и говорим каквото си искат, мюсулманите не могат. Мога да продължа да изреждам до безкрай, но ще завърша с това че на този свят няма нищо по ценно от свободата да бъдеш себе си и да живееш свободно. Мюсулманите нямат тази свобода, те са роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 20
Bones
преди 4 години
По убеждения ли пишете, за пари или просто сте 30 годишни дественици без нищо друго свястно за правене? Почвам дори да си мисля, че сте руски агенти да му *** майката. Един вид да подкопавате западното влияние, щото с помиите които бълвате, нищо друго не постигате. Ако не сте, жалко.... Разход....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Война между Иран и Саудитска Арабия, двата основни стълба на исляма, и взаимното им унищожаване би било нещо прекрасно за света. Това ще бъде шанс за унищожаването на исляма и свобода за един милиард и половина невинни човешки същества живеещи под оковите на исляма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още