IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран започва студени тестове на реконструирания ядрен реактор Арак

Спирането на реактора е част от международното ядрено споразумение, което Техеран открито нарушава в последните месеци

12:34 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eels/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eels/Bloomberg

Иран ще изпробва реконструирания ядрен реактор Арак като прелюдия към пълното му въвеждане в експлоатация по-късно през годината, съобщава в петък Иранската организация за атомна енергия, цитирана от Ройтерс.

Говорителят ѝ Бехруз Камалванди е цитиран от местните медии, че студените тестове, които обикновено включват първоначалното стартиране на флуидните и поддържащите системи, ще се проведат в началото на иранската нова година, която започва тази неделя.

Иран задълбава в нарушенията на международното ядрено споразумение от 2015 г. в очевиден опит да окаже натиск върху американския президент Джо Байдън да се върне към договорката, изоставена от предшественика му Доналд Тръмп, коментира информационната агенция.

Иран се съгласи да спре реактора в Арак - на около 250 км югозападно от Техеран, като част от ядреното споразумение. Там е позволено да се произвежда ограничено количество тежка вода и Техеран работи по препроектирането на реактора. Според иранските власти там ще се произвеждат изотопи за медицинска и селскостопанска употреба.

Международната агенция за атомна енергия заяви в доклад до страните членки по-рано тази седмица, че Иран е започнал да обогатява уран в подземната си централа в Натанц с втори тип усъвършенствана центрофуга, IR-4, в допълнително нарушение на сделката.

Миналата година Иран започна да премества клъстери от различни усъвършенствани модели центрофуги от надземния завод в Натанц към неговия подземен завод за обогатяване на гориво. Иран обогатява уран до 20% чистота в друг завод – Фордо, също в нарушение на споразумението.

Междувременно израелски и американски служители се споразумяха да създадат съвместен екип за обмен на информация за ядрената програма на Иран по време на последните стратегически преговори между Вашингтон и Тел Авив.

Преговорите от миналата седмица бяха първите, проведени от двустранна група за сътрудничество, която работи, за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Срещата е водена от съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и израелския му колега Меир Бен-Шабат.

През следващите седмици ще се проведе втора среща, посветена на регионалните дейности и ракетната програма на Иран.

Подобна работна група се свика по време на първия мандат на бившия президент на САЩ Барак Обама. Групата е спряла заседанията, след като Обама започна да работи по-усилено за постигане на споразумение с Иран за ограничаване на ядрената програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху яростно и публично се противопостави на тази сделка, която беше подписана през 2015 г., когато президентът Джо Байдън беше вицепрезидент. Това изостри отношенията му с Обама и неговата администрация.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от сделката през 2018 г. и наложи наказателни санкции срещу Иран. Близкоизточната политика на Тръмп до голяма степен беше в съответствие с политиката на Нетаняху.

Новият американски президент Джо Байдън и неговата администрация многократно са заявявали, че ще се върнат към споразумението, но при условие, че Иран започне отново да спазва клаузите му. Техеран обаче настоява първо САЩ да премахнат санкциите, наложени от Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още