IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранският петролен министър: Американските санкции срещу нас са незаконни

Биджан Намдар Зангане направи това изявление ден след визитата в иракската столица на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо

22:03 | 10.01.19 г.
<p>
	Иранският петролен министър Биджан Намдар Зангане. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският петролен министър Биджан Намдар Зангане. Снимка: Ройтерс

Американските санкции, наложени на Иран са незаконни, заяви по време на посещение в Багдад иранският петролен министър Биджан Намдар Зангане. 

Той направи това изявление ден след визитата в иракската столица на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който призова Ирак да спре зависимостта си от Иран при доставките на енергоносители.

Зангане заяви, че страната му няма да се огъне пред "напълно незаконните санкции" на Вашингтон и изрази волята на Техеран да активизира сътрудничеството с Багдад и то най-вече в енергийния и петролния сектор.

Той даде прескоференция заедно с иракския си колега Тамер ал Гадабан.

Ирак, наред с други страни, получи отсрочка от 90 дни и може през това време да продължи да купува ирански енергийни източници, от които е силно зависим, въпреки новите американски санкции, влезли в сила от началото на ноември.

И докато първостепенната задача на Вашингтон в региона е да даде отпор на влиянието на Иран, когото американците определят като "дестабилизиращ", то Ирак настоява, че ще му бъдат необходими години, за да намери алтернатива на иранските енергоносители.

В момента Ирак купува 28 милиона кубични метра ирански газ всеки ден, за да захранва електрическите си централи и други предприятия. Освен това внася директно 1300 мегавата електричество, произведено в неговия съсед.

В сряда при изненадваща визита в Багдад Помпейо повтори пред иракските ръководители колко важно е да напредват към енергийната независимост на Ирак.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още