Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

IRENA: Ползите от глобалната електрификация могат да достигнат 160 трлн. долара

Прогнозата на ангенцията показва, че делът на ВЕИ ще нарасне до 86% от глобалния енергиен микс до 2050 г.

IRENA: Ползите от глобалната електрификация могат да достигнат 160 трлн. долара

Снимка: Ройтерс

Глобалният енергиен преход може да създаде финансови ползи в размер до 160 трлн. долара до 2050 г., съобщават от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Във вторник агенцията публикува своя доклад „Глобална енергийна трансформация 2019 г.“, в който актуализира тенденциите в областта на възобновяемата енергия и напредъка към световна енергийна декарбонизация, съобщават от Current News. 

Още по темата

Сред констатациите изпъква твърдението, че мащабната електрификация може да достави повече от три четвърти от редуцирането на свързаните с потреблението на енергия емисии – необходимият дял за постигане на климатичните цели, заложени в Парижкото споразумение за климата, които могат да бъдат съпроводени от сериозна инвестиционна полза.

Докладът описва как електричеството ще се превърне в основен носител на енергия до средата на века, тъй като неговият дял в крайното потребление ще се увеличи от сегашните 20% до близо 50 на сто през следващите 30 години.

Това би довело до удвояване на брутното потребление на електроенергия, като възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) могат да осигурят „голяма част“ от тези мощности.

IRENA прогнозира, че делът на ВЕИ до 2050 г. ще нарасне до 86% от глобалния енергиен микс.

Това значително пренасочване към електрификацията ще се дължи на покачването на температурите и налагането на електрическите превозни средства, като се очаква до 2050 г. по пътищата да се движат над 1 млрд. електромобила.

Освен това енергийният преход може да се окаже изключително изгоден от финансова гледна точка. IRENA посочва, че за всеки инвестиран долар в прехода, печалбата ще бъде в размер между 3 и 7 долара. Кумулативно, това би означавало, че в периода между 2019 г. и 2050 г. печалбата от инвестициите ще достигне размер между 65 трлн. долара и 160 трлн. долара.

Размерът на инвестициите, необходими за насочване на света към правилната посока, свързана с по-амбициозни мерки за борба с климатичните промени, в момента намалява с голяма скорост.

Настоящите и планирани политики по целия свят ще имат кумулативни инвестиции от около 95 трлн. долара до средата на века, но това ще трябва да бъде увеличено с още 16% до 110 трлн. долара – еквивалентни на приблизително 2% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете отново изтъкна важността на възобновяемата енергия по отношение на целите на Европейския съюз, свързани с Парижкото споразумение.

„ЕС вече започна модернизацията и трансформацията към климатично неутрална икономика. Прилагайки Пакета за чиста енергия, блокът ще стимулира допълнително бъдещите иновации, а ЕС ще може да продължи да демонстрира лидерство и да подкрепя останалата част от света чрез износ на иновационни решения в битката срещу климатичните промени“, заяви Канете по време на среща с представители на IRENA в Брюксел.

Според генералния директор на IRENA Франсиско Ла Камера, преследването на целта за намаляване на вредните емисии навлиза в „решителна фаза“.

„Възобновяемата енергия е най-ефективното и достъпно решение на проблема с повишаването на количеството емисии въглероден диоксид. Комбинацията от тази енергия с по-мащабна електрификация може да редуцира до 75% размера на емисиите“, споделя той, добавяйки: „Глобалната енергийна трансформация се е насочила отвъд трансформацията на енергийния сектор. Това е преход на нашите икономики и общества“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Загубена кауза ли е въглеродната неутралност за Европа и света?