IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IRENA разглежда варианти за стимулиране на инвестициите във възобновяемата енергия

За да са максимални ползите от промените в енергийната система, страните могат да приемат различни мерки в зависимост от своите географски, икономически и социални особености

14:00 | 07.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на пролетния съвет на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) над 300 делегати се събраха в Абу Даби, за да обсъдят привличането на инвестиции за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) във времето на глобален енергиен преход.

„Въпреки че инвестициите за възобновяема енергия понастоящем надхвърлят 300 млрд. долара годишно, все още предстои много работа за намаляване на устойчивите пазарни бариери, които възпрепятстват необходимото увеличаване на капитала“, заяви на откриването генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера. „Работата на IRENA върху финансирането на възобновяема енергия включва анализ на инвестиционните тенденции и по-важното - на инвестиционните пропуски, с настоящ акцент върху институционалните инвеститори, финансирането на ВЕИ извън мрежата и иновативни финансови инструменти“, добави още той.

Срещата започна с диалог относно необходимите действия на място за привеждане на енергийните политики в съответствие с целите в областта на климата, отключване на инвестициите и разширяване на проектите за възобновяема енергия. Участниците подчертаха необходимостта от смесица от политики и финансови решения за трансформиране на енергийната система на национално и местно ниво, с примери от реалния живот от различни страни и региони. 

Махама Капая , изпълнителен директор на Центъра за възобновяема енергия и енергийна ефективност на ECOWAS, и Годи Мухангузи Мухумуза, секретар на Източноафриканския център за върхови постижения за възобновяема енергия и ефективност (EACREEE), описаха инвестиционните предизвикателства за ВЕИ в различни региони на Африка.

„Необходими са ясни политики и дългосрочно планиране, обхващащо всички сектори, за привличане на частни инвеститори в региона,” каза Махама. „Трябва да се възприеме многосекторен подход, който да отиде отвъд енергетиката, включващ транспорт, отопление, охлаждане, здравеопазване и образование“, добави той.

Китай играе активна роля във финансирането на проекти за възобновяема енергия по целия свят.

„Политиката и финансирането са братя-близнаци“, каза проф. Джунин Уан, директор на Националния център за възобновяема енергия в Китай (CNREC) и действащ директор на Института за енергийни изследвания (ERI). „Днес ВЕИ се конкурират с изкопаемите горива, но те нямат справедлива среда на конкуренция. Необходими са политически действия за намаляване и накрая прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива“.

Делегати от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) предоставиха перспективата на богатите на петрол страни, търсейки двигатели за енергийния преход. „Конкурентните ценови структури осигуряват дългосрочна стабилност за инвеститорите“, казва Навал Ал-Хосани, постоянен представител на ОАЕ към IRENA. „Това, което позволи на ОАЕ да бъде в челните редици на енергийната диверсификация, е създаването на ценова структура, която е довела до рекордно ниска цена на слънчевата енергия“, подчерта още той.

Търговете на възобновяема енергия могат да бъдат проектирани така, че да отговарят на специфичните за страните цели, докато корпоративното снабдяване с електроенергия може да изпълни както инвестиционните цели, така и целите за устойчивост. Понякога държавите трябва да правят компромиси между постигането на най-ниска цена на енергия, интегриране на променливи възобновяеми източници като слънчева или вятърна енергия и гарантиране на справедливост и включване.

Данни за търговете на възобновяема енергия

IRENA представи предварителни констатации от текущ доклад относно търговете за възобновяема енергия.

Търговете продължават да подкрепят внедряването на енергия, основаваща се на ВЕИ, разкривайки конкурентни цени по целия свят, като слънчевите фотоволтаични и вятърни електроцентрали представляват 97% от общите световни търгове в повече от 50 страни през 2017 г. и 2018 г.

„Дизайнът на търговете трябва да бъде гъвкав, тъй като те зависят до голяма степен от контекста на всяка икономика“, каза Адил Ханиф от Европейската банка за регионално развитие (ЕБВР). „В системата има достатъчно пари от институционални и инвеститорски средства. Предизвикателството е да намерим правилния проект. Политиците създават условия за среда, в която частният сектор може да постигне резултати“, подчерта той.

В заключение, за истинска устойчивост, IRENA смята, че политическата рамка може да бъде предназначена да разшири ползите от трансформацията на енергията за всички хора и общности. Страните придобиха редица идеи за внедряването на енергия от ВЕИ с по-широк спектър от социално-икономическите политики. Това може да спомогне за преодоляване на предизвикателствата пред прехода и да гарантира най-добрия резултат за обществото като цяло. За да се максимизират ползите от преразглеждането на енергийната система, правителствата могат да приемат различни мерки в зависимост от географския, икономическия и социалния контекст, заключват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още