IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IRENA: Възобновяемата енергия е „отбранителната политика на бъдещето“

Освен до изменение на климата, глобалното затопляне ще доведе до още по-силни миграционни процеси по света, предупреждава Аднан Амин

19:06 | 20.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възобновяемата енергия ще пренапише геополитическата карта, смята генералният директор на Международната агенция за възобновяема енергия (International Renewable Energy Agency – IRENA) Аднан Амин, цитиран от Euractiv. 

Енергийните източници като вятъра и слънцето продължават да затвърждават позициите си в глобалния енергиен микс с намаляването на разходите по тяхното производство и засилените мерки за борба с климатичните промени.

Европейският съюз (ЕС) наскоро одобри нов закон, който определя целта за дял на възобновяемата енергия до 2030 г. на 32%, тъй като блокът предвижда емисиите парникови газове да бъдат редуцирани с 40% до края на следващото десетилетие.

Европейската комисия (ЕК) ангажира IRENA да проучи доколко е възможно постигането на тези цели, свързани с Парижкото споразумение за климатичните промени.

Аднан Амин е на мнение, че приносът на агенцията е „силният ефект“, който нейните проучвания имат върху дискусията.

Той подчерта, че обхватът на възобновяемата енергия се простира далеч отвъд захранването на електрическите превозни средства и осветлението на домовете, обяснявайки, че турбините и фотоволтаичните панели са на път да променят геополитиката завинаги.

Според доклада на IRENA чистата енергия ще преначертае политическите съюзи, ще измени търговските модели и ще намали риска от конфликти за изкопаеми горива, ограничавайки значително влиянието на сегашните износители на петрол и природен газ.

„Всички уравнения на разходите за енергия за бъдещето се променят бързо. Хората вземат рационални икономически решения. По същия начин, по който преминахме към мобилни от стационарни телефони, ще преминем и към по-децентрализирани, демократизирани, дигитализирани енергийни системи ”, сподели Амин.

Според ръководителя на IRENA иновациите в технологиите и икономиката ще определят какво ще бъде бъдещето на природния газ, около който се заформя сериозна дискусия на международно ниво.

Това може да бъде решено, когато възобновяемата енергия достигне по-ниски нива на производствени разходи от газа.

Представителите на газовата индустрия настояват, че преминаването от силно замърсяващи изкопаеми горива като въглищата и петрола към чиста енергия има нужда от присъствието на природния газ като средство за омекотяване на негативното въздействие от енергийния преход.

Иновациите са от решаващо значение според доклада на IRENA, който заключва, че фактори като дигитализацията и електрификацията ще помогнат на държавите да извлекат максимална полза от възобновяемите енергийни източници.

Амин настоява, че индустрията на чистата енергия трябва да се увери, че са налице непрекъснати иновации, които да запазят кривата на понижаване на производствените разходи.

По неговите думи се очаква изменението на климата да доведе до засилване на миграционните процеси, особено ако усилията за задържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий се окажат неуспешни.

Според Амин IRENA е силно активна в онези райони по света, които са се очаква да бъдат най-сериозно засегнати от глобалното затопляне и последвалата миграция – Африка, Централна Америка и Азия.

Той изтъкна факта, че IRENA е успяла да подпише меморандум за разбирателство с държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN), който да подкрепи техните усилия за постигане на 27-процентен дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

„Политиците, които не са загрижени за глобалното затопляне, не си вършат работата добре“, изтъкна Амин, добавяйки: „Трябва да се фокусираме върху това“.

Лидерите на ЕС ще обсъдят дългосрочната стратегия за климата на блока на среща в Румъния на 9 май, преди определяната като най-важната среща на върха на ООН по-късно през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Не знам коя е тая мацка Ирена, но тя е глyпава както всички екоталибани. ЕС като си намали парниковите газове само дето ще внася енергия, а собственото и производство ще се оскъпи, което ще направи европейската икономика съвсем неконкурентноспособна. В същото време в САЩ Доналд възражда мощта на въглището - защото той е образован човек и знае, че това с "глобалното затопляне" е пълна измама и мошшшшшшшеничество и проcтотия. Азиатците пък не им пука хич и бичат яко въглища, най-ного да минат на руски газ. Е - ако ЕС намали въглеродните емисии с 20% (което трудно ще стане), каква полза, ако Индия и Китай ги увеличат с по 10%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Глобалното затопляне причинено от човешката дейност не съществува и то не може да доведе до нищо. Ако все пак повишената/понижената слънчева активност действително доведе до промени в климата никоя човешка технология не е състояние да забави, промени или спре този процес и ние можем само да се адаптираме към промяната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
на който му е интересна темата за възобновяема енергия , малко инфо за CSP - как постепенно се превръща от нишова субсидирана технология в печеливша ...http://helioscsp.com/concentrated-solar-power-csp-from-niche-to-winning-technology/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още