IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия призова за възобновяване на израелско-палестинския мирен процес

Според външния министър на страната Европейският съюз трябва да бъде част от този процес

22:03 | 08.09.17 г. 1
<p>
	Ирландският министър на външните работи Саймън Ковини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ирландският министър на външните работи Саймън Ковини. Снимка: Ройтерс

Израел и палестинците ще преживеят нови вълнения през следващите години, ако мирният процес не бъде възобновен, предупреди ирландският министър на външните работи Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс. В интервю за агенцията, което даде от Талин, Ковини подчертава, че ЕС трябва да бъде част от този процес.

Ирландският министър на външните работи се срещна с израелските и палестинските лидери по-малко от месец, след като зае поста през юни. Ковини стои начело на усилията за включване на ЕС в израелско-палестинския мирен процес и за преодоляване на вътрешните разногласия, които отслабват влиянието на съюза, отбелязва Ройтерс.

Вчера, на заседание в естонската столица на външните министри от блока, посветено на близкоизточната политика, той подчерта, че ЕС е длъжен да направи така, че гласът му да се чува при всяка нова американска инициатива. ЕС е най-големият донор за палестинците и търговски партньор номер едно на Израел, припомни Ковини.

В интервюто за Ройтерс той изрази опасения, че възобновяването на близкоизточния мирен процес "ще е много по-трудно политическо предизвикателство след една или две години".

"Ако САЩ не успеят да излязат с нова инициатива, мисля, че ЕС ще трябва да се заема с това", подчерта Ковини.

Едно от препятствията пред съюза са разликите в позициите на отделните страни членки - от силната подкрепа на Германия за Израел до решението на Швеция от 2014 г. да признае държавата Палестина - нещо, което Ирландия също обмисляше, отбелязва Ройтерс.

Ковини призна, че някои в Израел смятат ЕС за прекалено пропалестински настроен, отчасти заради отдавнашната му съпротива срещу еврейските селища на окупирания Западен бряг. Можем да изградим доверие с Израел чрез сътрудничество в различни области и един "позитивен дневен ред", изрази увереност в същото време той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Еб***ти смешника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още