Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Исландия въвежда в експлоатация най-голямото съоръжение за улавяне на въглерод

Структурата ще улавя 4000 тона емисии на въглероден диоксид годишно, което се равнява на годишните емисии на едва около 250 жители в САЩ

Исландия въвежда в експлоатация най-голямото съоръжение за улавяне на въглерод

Снимки: Bloomberg L.P.

В арктическа Исландия, нова структура, подобна на контейнер, се издига заедно със стълбове пара в близост до геотермалната електроцентрала „Хелишайди“. Задачата на това съоръжение е да премахне някои от щетите, които емисиите на въглеродния диоксид нанасят на планетата, пише Bloomberg.

Съоръжението, наречено Orca и построено от швейцарския стартъп Climeworks AG, ще улавя въглероден диоксид от въздуха. След това исландският стартъп Carbfix ще го инжектира дълбоко в земята, превръщайки го в камък. От 16 те инсталации, които Climeworks е изградила в цяла Европа, Orca е единствената, която трайно съхранява въглероден диоксид вместо да го преработва.

Структурата ще улавя 4000 тона емисии на въглероден диоксид годишно, което го прави най-голямото съоръжение за директно улавяне от въздух в света. Но това компенсира годишните емисии на едва около 250 жители в САЩ. Капацитетът на съоръжението също е много далеч от първоначалната цел на компанията да улавя 1% от годишните глобални емисии на въглероден диоксид - повече от 300 милиона тона - до 2025 г. Сега компанията е насочена към 500 000 тона до края на десетилетието.

Climeworks все още се надява един ден да достигне целта от 300 милиона тона, „но графикът се промени, тъй като отнема повече време, отколкото първоначално очаквахме за изграждането на цяла индустрия“, споделя Ян Вюрцбахер, един от съоснователите на стартъпа.

Инвестициите в улавянето на въглерод продължават да нарастват, докато компаниите и правителствата търсят начини за овладяване на глобалното затопляне, което ангажира човешкото внимание чрез опустошителни метеорологични събития. Все пак екоактивистите твърдят, че прекаленото фокусиране върху технологиите за улавяне на въглерода може да отвлече вниманието от работата по незабавно намаляване на емисиите.

Основното предизвикателство за Climeworks е намаляването на цената на услугата. Хората, които искат да закупят въглеродни компенсации, могат да платят на компанията до 1200 долара за тон въглероден диоксид. За покупки на едро, като тези, направени от Бил Гейтс, цената е по-близо до 600 на тон.

Climeworks има за цел да намали тези разходи до200-300 долара на тон до 2030 г. и до 100-200 долара до средата на следващото десетилетие, когато дейността ѝ се развие в пълен мащаб, изтъква Вюрцбахер.

Изграждането на Orca струва от 10 до 15 милиона долара, включително строителството, разработката на съоръженията и съхранението.

Climeworks е подкрепена от група частни инвеститори, както и от швейцарската банка Zuercher Kantonalbank. По-голямата част от приходите на Climeworks идват от корпоративни клиенти, включително от Microsoft, Stripe Inc., Shopify Inc. и Swiss Re AG.

Climeworks използва технология, която филтрира самия въздух, което означава, че има ограничение за това колко евтино може да бъде услугата ѝ, тъй като процесът е много енергоемък.

Съоръжението Orca вкарва големи количества въздух посредством огромни вентилатори, като довежда въздуха в контакт с химикали, които могат избирателно да отстраняват въглерода като същевременно освобождават азот, кислород и други газове обратно в атмосферата. След това богатите на въглерод химикали се нагряват до около 100 по Целзий, за да се отдели въглеродният диоксид в чиста газообразна форма.

Carbfix смесва газа с вода и го инжектира дълбоко в базалтова скала. Разтвореният въглерод кристализира в минерал за около две години, което го съхранява за постоянно. Енергията за всички тези мерки идва от геотермалната централа „Хелишайди“.

Вюрцбахер споделя, че местоположението на следващото, по-голямо съоръжение ще бъде потвърдено след няколко месеца. Исландия остава „много привлекателно място“, добавя той, наред с Оман и Норвегия.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
1
 
3
 
21
zelka007 до: vzhekoff
преди 1 месец
хех ... че колко струва аварийно балансиране в БГ за първите 15мин бре ... :))) ... слушам те ... ?! ... ако не вярваш на мен , питай national power , чат-пат пише тука . и кои блокове на кои централи могат да го правят ... пак те слушам ... ?! ... дип че по белият свет това е публична информация , а тука се крие като партизанин в мандра с кашкавал . газта може да пипне и цена от $1000 за хиляда кубика , теб кво те притеснява това ... ?! нали в европа нищо не се произвежда , всичко се прави в китай по руски технологии и с руски материали ... ?! ... освен това ти си заможен човек , какво я мислиш някаква си цена на токът ... ?! ... нъл такива дитирамби изпълняваш ... ?! ... виждаш ли колко струват рассияните като доставчик на енерго ресурси . гола вода и кал в ушите . по ямал са оставили всичко на един пречиствателен завод . знаели са че е за ремонт . не са го ремонтирали навреме и се е запалил . уж имали резервен вариант в новатек , ама нъцки . както винаги не сработва при тех нищо както е предвидено . като започнеш от чернобил та до тук . низ от неграмотност и безхаберие . са наясно ли си защо НЕ ТРЯБВА да се оставя НИЩО да зависи от рассияните ... ?! ако ще и без пари да го дават . толкоз за газовите ти неволи . пак ще напиша , докато не се изравнят стандартите на живот на европейските мързели и азиатските роби , все ще има недостиг на ресурси . и ресурси ще получава този , който има пари за тях . а ВЕИ ресурсите са си твоя собственост на твоята територия . не зависиш от никой . зле ли им е на уругвай , или на нова зенландия , или на мароко , или на португалците , или на норвежците ... хе , че те и албанците се справят добре ... :))) ... зърна ли му на инж5ров опинците вече , а ... ?!
0
 
5
 
20
khao до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а знаеш ли защо хората едно време са започнали да горят въглища ?
0
 
5
 
19
khao до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пърдиме ти в устата... и с тоя коментар само се излагаш, тия цени заради Ковид шита, а не заради зелените инвестиции... той и тока е бил мега скъп когато инсталацията е правена от Едисон, е и ? 100 години по късно вече е ефтинджос ! Едно време и колата е била лукс за богатия, днес всеки скъсаняк има...
4
 
2
 
18
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Колкото и да пъpдитe тук, истината е проста.В момента цената на газа в ЕС е над $650 за 1000 кубика, а на ел. енергия в Германия е над 90 евра за МВч на пазара година напред. Цената в Северозападна Европа и Скандинавския полуоистров надхвърли 130 евра за МВч. Британците уж се бяха отказали от въглищата, но когато цената удари 225 лири (260 евра) за МВч си пуснаха въглищните тецове. Нещо повече, имаше случай да платят 6850 долара на МВч за 30 мин. баланс на системата. Това става, когато мaлayмници като теб биват слушани. В БГ най-доброто предстои, защото свързани към гръцкия пазар почваме да усещаме външна инфлация и ще има драма. Както казах вече - пoceрkoвци и прости тролове сте.
0
 
2
 
17
khao до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ти също не с много подготвен по тази тема :):) зада стане трика с гората, после трябва да е туриш в някое блато или да е заровиш надълбоко, така че един ден в далечното бъдеще да стане на въглища ... ако изгори или изгние, нищо не си направил! ... ае кажи как се копат 7500+ мил. тона дървесина годишно, зада компенсираш само въглищата !

Още от Други
Най-големият петролен износител в света с план за въглероден неутралитет до 2060 г.