IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия увеличава драстично глобите за нарушения на карантината

Бразилският президент Жаир Болсонаро счита, че мерките за ограничаване на коронавируса са „истерия"

10:42 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Властите в Италия увеличиха драстично наказанията за нарушаване на ограниченията за излизане поради пандемията. Всеки, който е тестван положително за коронавирус и умишлено не спазва изискването за карантина и напуска жилището си, може да бъде осъден на затвор от една до пет години, според правителственото постановление, публикувано от кабинета в Рим във вторник вечерта. 

Броят на случаите на преждевременна смърт вследствие на заразяване с коронавирус в Италия достигна 6820 случая във вторник (24 март), след като през последните 24 часа загинаха 742 души поради усложнения, причинени от вируса, съобщава Ройтерс.  Броят на новозаразените в страната нарасна с 5249 до 69 176 случая от началото на епидемията. Това е ръст от 8,2% спрямо 63 927-те души от понеделник.

Премиерът Джузепе Конте вече беше заплашил с по-високи глоби от 400 до 3000 евро. Досега при неспазване на ограниченията италианците бяха заплашвани с глоба в размер на 206 евро, като е възможно и задържане за до три месеца.

Същевременно представители на властите в различните части на света изпращат разнопосочни послания по отношение на кризата и предприеманите мерки.

Скептицизмът към драстичните мерки нараства в много западни страни. Преди всичко президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да върне възможно най-скоро икономиката към нормалния дневен ред и обещава, че мерките ще приключат скоро. Той смята, че броят на смъртните случаи поради икономическите последици ще е по-голям от този от Covid-19.

Досега 55 222 души в САЩ са били заразени с вируса. Преди всичко Ню Йорк е особено засегнат: губернаторът Андрю Куомо говори за повече от 25 000 случая в града.

Бразилският президент Жаир Болсонаро счита, че мерките за ограничаване на коронавируса са „истерия". В реч пред нацията той помоли кметовете на градовете Рио де Жанейро и Сао Пауло, които са под карантина, да се „върнат към нормалността“. Според данни на правителството броят на смъртните случаи в страната се е повишил от 34 на 46 във вторник, а броят на потвърдените случаи до 2201 от 1891.

Междувременно и заразените в Германия продължават да се увеличават. Университетът „Джон Хопкинс“ твърди, че има повече от 32 991 случая в страната, а броят на починалите е 159. Според Института „Роберт Кох" броят на заразените е нараснал с 4191 на 31 554. Институтът съобщи, че смъртните случаи са се увеличили с 36 на 149, като се позовава на данни от сряда в полунощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още