IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЮАР няма да ваксинира лекарите си с ваксината на AstraZeneca

Изследване доказа само минимална защита срещу леко протичане на южноафриканския щам на Covid-19, а разработчиците обявиха актуализация, която трябва да помогне

09:20 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

За разлика от планираното по-рано, Южна Африка не възнамерява да ваксинира здравните си работници с ваксината от AstraZeneca и Оксфордския университет. Според данни от Оксфорд първите резултати от малкомащабно проучване показват, че ваксината на AstraZeneca предлага само „минимална защита“ срещу лекото протичане на болестта Covid-19 в случай на заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

През изминалата седмица страната получи първите няколко милиона дози от ваксината. Очакваше се тя да се използва от средата на февруари за ваксиниране на медицински сестри и лекари, които са в челните редици в борбата с пандемията. Около 2000 здрави и млади хора са взели участие в проучването, което все още не е проверено от независими специалисти.

Рискът от сериозно заболяване не е обхванат в проучването, съобщиха от Оксфордския университет във Великобритания и от университета „Витватерсранд“ в Йоханесбург, предава AP. Поради младата си възраст участниците в проучването не принадлежат към рискови групи при тежко заболяване с Covid-19.

Новият вариант на коронавируса, който беше открит за първи път в Южна Африка, сега е отговорен за над 90 процента от случаите в страната, твърди здравния министър Цвели Мкхизе.

Разработчиците на ваксината на AstraZeneca заявиха, че очакват до есента да имат подобрена ваксина, която да обхване по-инфекциозния вариант на вируса, открит за първи път в Южна Африка, съобщи в неделя Сара Гилбърт, водещият учен в изследователския екип на Оксфордския университет във Великобритания.

„Изглежда, че ще имаме нова версия (на ваксината), която ще бъде пусната през есента“. Здравните власти на Обединеното кралство са идентифицирали над 100 случая на коронавирус до момента, причинени от този вариант на вируса.

Норвегия затегна мерките в неделя поради клъстер от заразени, предизвикан от вирусните варианти от Южна Африка и Великобритания в района на Берген и в дванадесет околни региона.

Досега в Норвегия са открити около 315 случая на по-заразните варианти на коронавируса от Великобритания и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още