IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Конфликтът в Азовско море може да засегне и България

Западът трябва много внимателно да се намеси в конфликтa между Русия и Украйна, твърди бившият външен министър

10:10 | 27.11.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната общност трябва да търси решения, трябва да бъде активна, но да намери „меко“ решение, което да бъде свързано с посредничество по конфликта между Русия и Украйна в Азовско море. Това коментира в ефира на БНТ бившият външен министър на България Ивайло Калфин. Според него Русия трябва да бъде въвлечена в преговорите, защото тя има интерес в крайна сметка да се регулира този процес.

„Всичко на този свят може да се договори, ако има добро желание. Въпросът е дали ще имат желание Украйна и Русия в момента да уредят не Кримския въпрос, а преминаването през Керченския проток. Това би било вече някакъв пробив и тук би могло да съдейства Европейският съюз“, каза още Калфин. По думите му и за двете страни е изключително важно да ползват пристанищата си в Азовско море и да могат да преминават свободно през Керченския залив, от това зависят важни доставки. Така че това е по-важният казус в момента, добави той. 

Според него е много важно международната общност да осъзнае, че ако реагира прекалено остро на този конфликт, той може да се задълбочи, но ако не последват действия от Запада, това също може да доведе до ескалация.

Иначе, за България тази ситуация означава несигурност, защото конфликтът е в непосредствена близост до нашата граница. Въпреки че България не е пряко замесена, няма как това да не се отрази на общата сигурност на региона, категоричен е Калфин.

Според проф. Анна Кръстева политическото лидерство днес има нужда от перманентни кризи, а отношенията между Москва и Киев напълно се вписват в тази геополитическа игра на лидери, които използват конфликтите, за да увеличават рейтингите си. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria тя обясни, че от това печелят само лидерите на тези държави, а дивидентите за тях са еднакви.

„Порошенко е в много тежка политическа ситуация в собствената си страна на фона на предвидените за март президентски избори в Украйна. Според проучвания доверието към него варира между 9 и 10%, което го поставя на трето място след други двама кандидати. Той търси всякакви начини да повдигне рейтинга си и да повиши шансовете си за следващ мандат“, каза още Кръстева.

Журналистът Чавдар Стефанов коментира пред Bulgaria ON AIR, че според руснаците инцидентът е провокация именно на украинския държавен глава, която е насочена към предстоящите избори.

"Това е във всички руски издания, а според мен има два аспекта. Първият е свободата на корабоплаването, вторият е за причините за това", коментира Стефанов. Според него руските оправдания първо са позакъснели, второ са изтъркани.

Припомняме, че Керченският пролив е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана, за чието началото се обвиняват и двете страни, а Русия обяви водите около анексирания Кримски полуостров за свои. 

Три украински плавателни съда – двата катера "Бердянск" и "Никопол" с артилерийско въоръжение и буксирът "Яни Капу", са минали през Керченския проток около 7 ч. местно време, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Те са пътували от Одеса към Мариопол в Азовско море. Според властите на Русия обаче корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право. Украинският флот обвини по-късно Русия, че е открила огън по негови кораби в Черно море, ударила е един от тях и е бил ранен член на екипажа,

Вижте още във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
dakl
преди 5 години
....Киев отправил военные корабли в Керченский пролив для того, чтобы "показать свое лицо", заявил командующий Военно-морскими силами Украины Игорь Воронченко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
коя система, коя хахаха ? :):) Не се досещам, разясни, моля ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Много се палиш нещо.Цитираш факти, застъпник за истината... три кораба с пълно бойно снаряжение казваш? А кога го видя и осчетоводи пълното бойно снаряжение?Единият от корабите не е ли бил влекач без никакво въоръжение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
dakl
преди 5 години
А не се ли досещате, че JPS системите и то най обикновените могат да определят местоположението ви с +- отклоневие до сантиметри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 5 години
за РФ, фактите не са това което са :):) Как пък ТИ реши че са нарушили руски териториално води ? Че и като факт го изкарваш даже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
dakl
преди 5 години
В случая има обективни данни които не се подават на политически призиви с каквато и цел да биват отправени.Факт е че украински воени кораби три на брой с пълен комплект въоржение с изключени транспондери са заловени в руски териториални води на 6 м.мили от керченския мост, преминаването под който е регламентирано и се извършва единствено с лоцманско съпровождение. Коя суверенна страна би затворила очи при неспазването на подобен регламент? Може би през Босфора ще разрешат подобни игри??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още