Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Изгарянето на изкопаеми горива се оказа два пъти по-смъртоносно

Всяка година замърсяването причинява преждевременната смърт на 8 млн. души по света, сочи анализ

Изгарянето на изкопаеми горива се оказа два пъти по-смъртоносно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Замърсяването, което предизвиква изгарянето на изкопаеми горива, се оказва по-смъртоносно, отколкото показваха предишни анализи, пише Bloomberg. Проучване на екип от американски и британски учени показа, че всяка година 8 млн. души губят живота си в резултат на замърсяването на околната среда.

Това е два пъти повече от соченото в досегашните анализи и три пъти повече от смъртността от СПИН, малария и туберкулоза, взети заедно, през 2018 година.

Още по темата

Проучването използва нова методология и показва, че особено опасни за човешкото здраве са фините прахови частици с големина под 2,5 микрона. Те проникват дълбоко в алвеолите и ги увреждат. Предишни анализи се правеха на базата на екстраполирани данни за ефектите от тютюнопушенето. Сегашната методология е подобрена и по-адекватна, смятат анализаторите.

В много страни по света качеството на въздуха се подобрява през последните години, но последните проучвания показват, че дори и малки концентрации на отровни газове могат да се окажат по-смъртоносни, отколкото се смяташе.

Например в САЩ годишно фините прахови частици са причина за преждевременната смърт на 350 хил. души. В предишни изследвания беше сочено, че между 100 хил. и 150 хил. души годишно губят живота си вследствие от емисиите от изгорените изкопаеми ресурси.

Bloomberg посочва, че това налага повече усилия за намаляване на замърсяването, особено в бедните райони и в райони с висока концентрация на замърсяването.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
София и всеки друг голям град би могъл да изгради със собствени средства една или повече Вертикални Аеропонни Ферми за масово производство на огромни количества 100% Карбон-Неутрални (и Негативни) Биогорива като БиоМетан, БиоДизел, Прахово Гориво, Пелети, ***, а също така редица видове Храни, Фуражи, Пулпове, Влакна, Торове и др. Материали, от свръхбързо ръстяща (1м/ден) Биомаса - Бамбук Беема или Гигантски Калифорнийски Келп.Една част от тези продукти може да се продава, а друга част да се ползва от гражданите на супер-ниски цени или дори безплатно.Целият градски транспорт и частни автомобили могат да преминат на БиоМетан, Печките могат да горят Пелети с прахоуловител или евтини и чисти Растителни Масла / Биодизел без сяра и сажди ( https://biodizel.alle.bg ) - и въздухът ще стане чист като сълза.Общините ще генерират многомилиардни приходи, ще се открият стотици нови работни места.https://vertikalna-ferma.alle.bg

Още от Други
Мосад работи най-добре извън светлината на прожекторите