IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изхранване на населението – колко добре се справят България и светът?

България е 47-ма в глобален индекс, който измерва възможностите на различните държави да осигурят изхранването на населението си

10:35 | 05.10.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е на 47-мо място от 113 страни в глобален индекс, изготвен от Economist Intelligence Unit и поръчан от конгломерата DuPont, който измерва възможностите на различните държави да осигурят изхранването на населението си. След страната ни в индекса в Европа се нареждат само Сърбия (на 50-то място) и Украйна (на 63-то).

Индексът Global Food Security Index се базира на основни фактори като достъпност, наличност и качество на храната в 113 страни. Той се състои от 28 отделни подиндикатора, които измерват сигурността на изхранването в различните страни.

Тази година за първи път са направени и корекции спрямо природните ресурси. Новата категория измерва зависимостта на страната от климатичните промени, рисковете за природните ресурси и как страната се справя с тях. С тази корекция България се изкачва до 42-ро място в индекса.

Ирландия изпреварва САЩ в тазгодишното шесто издание на индекса и е страната с най-сигурно изхранване на населението в индекса. БВП на глава от населението в страната е нараснал значително от 2012 г. насам, като ирландската икономика се възстановява силно от финансовата криза, въпреки че разпределението на богатството в страната все още предизвиква известни опасения. Постоянно високите публични инвестиции в селското стопанство допринасят за напредъка на Ирландия в индекса.

След отчитането на корекцията за природните ресурси Ирландия остава на първо място, а САЩ отстъпват от второто до четвърто място в индекса. Австрия и Франция са нареждат на второ и трето място съответно. Топ 10 се допълва от Германия, Швейцария, Великобритания, Канада, Дания и Швеция.

Подреждане на първите 20 страни в индекса преди и след корекция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Не ми изглежда много точно това изследване.Не виждам Италия?Македония и Албания пред Сърбия?Финландия пред Норвегия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още