IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадваща среща на Путин и Асад в Москва

Двамата са обсъдили хода на руската военна операция в Сирия, борбата с терористите в страната и различни аспекти от двустранните отношения

10:51 | 21.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първата визита в чужбина на сирийския президент Басар Асад от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. е в Русия, стана ясно в сряда. 

Президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са провели продължителни преговори в Москва, съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Bloomberg.

„Вчера вечерта на работно посещение в Москва беше президентът на Сирийската арабска република Башар Асад", посочва Песков. „Имаше преговори между двамата ръководители в тесен и разширен състав, с участието на представители на висшето ръководство на Русия“, добави той.

Според Кремъл преговорите са били "продължителни, а темата - напълно разбираема".

„Президентът (Путин) беше подробно информиран от сирийския си колега за обстановката в Сирия и перспективите", изтъква говорителят. Обсъдени са били също ходът на руската военна операция в Сирия, борбата с терористите в страната и различни аспекти от двустранните отношения. 

Песков не е отговорил на въпроса какви са били конкретните резултати от преговорите.

Русия подкрепя сирийската армия с атаки от въздуха в продължаващата вече четири години гражданска война. От края на септември Москва извършва въздушни атаки над страната, като пояснява, че главната им цел е терористичната организация „Ислямска държава“. Според Запада обаче руските сили се целят преди всичко в групи, борещи се срещу Асад.

Преди дни пък Путин заяви, че американската политика в Сирия е слаба и няма конкретни цели, но остава отворен за преки разговори. „Не разбирам как САЩ може да критикуват действията на Русия в Сирия, при положение че отказват да водят пряк диалог“, коментира Путин пред репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Едва ли са обсъждали оттеглянето на Асад... На езика на дипломацията е по-скоро демонстрация на обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
alexx
преди 8 години
Изненадваща не може да е от гледна точка на мястото, тъй като Кремъл му е основният съюзник, нито това, че визитата не е предварително обявена. Нали не очаквате да обяви кога ще лети и с какъв маршрут, та да го отпукат по-лесно в небето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
А каква мазна усмивка е пуснал Асада, все едно е видял 500 лева на цело..... :)) Нема тва е, щом си мишок избираш си някоя силна страна и се държиш за нея не като комшиите та ЕС та Хамерика, та Русия то и от там идва лафа "фурнаджийска лопата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
Чичо Манчо
преди 8 години
Изненадваща, изненадваща, колко да е изненадваща? Щеше да е изненадваща, ако беше във Вашингтон или Брюксел, но в Москва...!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още