Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Изплатените дивиденти нарастват с 15% в световен мащаб

Темпът на растеж, отчетен през третото тримесечие, е най-бързият в последните три години

Изплатените дивиденти нарастват с 15% в световен мащаб

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на плащаните дивиденти в световен мащаб се повишава с 14,5% до 328,1 млрд. долара на годишна база през третото тримесечие на 2017 г., пише Money Observer, позовавайки се на данни на Janus Henderson.

Това е най-бързият темп на растеж в последните три години и рекорд за изплащаните дивиденти като цяло.

Сумата беше подкрепена от няколко щедри плащания на специални дивиденти, най-вече от компанията China Mobile, която изплати под формата на дивидент 8,4 млрд. долара през третото тримесечие на тази година. Изключвайки него, основният ръст на дивидентите (игнорирайки специалните дивиденти) все още е висок - 8,4%, което е най-бързият растеж за почти две години.

Този продължително показчване свидетелства за силата на световната икономика и нейното въздействие върху корпоративната рентабилност, се посочва в изследването.

На фона на тези цифри, прогнозите за дивидентите за цялата 2017 са повишени до рекордните 1,249 трлн. долара.

Северна Америка

Най-голям дял в общия размер на дивидентите в света отново се пада на Северна Америка, като в региона се разпределят 4 долара от всеки 10 долара, изплатени като дивидент в световен мащаб. Американските дивиденти са скочили с 9,2% на годишна база през третото тримесечие.

Данните показват, че всеки сектор в САЩ е увеличил изплащанията, като аерокосмическият и отбранителният сектор отбелязват най-бързия растеж, до голяма степен благодарение на специален дивидент от производителя Transdigm.

Банките също отбелязват силен ръст на дивидента - с 20% на годишна база, като най-големите увеличения идват от Bank of America и Citigroup. Компаниите в сферата на транспорта, недвижимите имоти и софтуера също отбелязаха двуцифрен ръст.

Великобритания и Европа

Обединеното кралство отбеляза най-бързия растеж на дивидентите в света през третото тримесечие със скок от 17,5%.

Растежът на дивидентите на Острова беше разколебан заради девалвацията на паунда след гласуването за Brexit и вълната от съкращения или анулирането на дивидентите от някои от най-големите дружества в Обединеното кралство, особено в минния сектор.

В същото време темпът на растеж на дивидентите в континентална Европа е по-слаб от средния за света. Третото тримесечие обикновено е по-слабо откъм дивиденти в Европа, тъй като повечето компании правят еднократно годишно изплащане между април и юни.

Въпреки това през третото тримесечие континентът отбеляза задоволителен ръст от 7,8%. Според данните Испания показа силен ръст от 13,3%, като Banco Santander и петролната компания Repsol отчитат най-голямо покачване. 

Френската маркетингова и комуникационна група Publicis също се открои, като повиши изплащането в евро с 15,6%, което се дължи на благоприятния валутен курс.

Холандия отбеляза спад от 13,3% само защото Ahold-Dehaize не повтори изплащането на голям дивидент, както направи при сливането си миналата година. Всички останали холандски компании в класацията увеличават дивидентите си.

Азиатско-тихоокеански регион

Третото тримесечие обикновено е силно за изплащането на дивиденти в този регион и тази година не прави изключение.

China Mobile поведе в класацията след изплащането на рекорден специален дивидент.

Компаниите в Австралия са изплатили на инвеститорите си сумата от 22,8 млрд. долара, което е увеличение със 17% на годишна база. Подкрепата дойде от силния австралийски долар, както и на плащанията от компанията за комунални услуги AGL и компанията за недвижими имоти Goodman.

Австралия също беше подпомогната от ръста при минните компании, тъй като цените на суровините продължават да се покачват. В другите сектори австралийските компании се представят по-слабо, като покачването на дивидентите при банките е особено слабо.

Развиващите се пазари

Китай изглежда е напът да запише трета поредна година на спад на дивидента през 2017 г. след силно покачване в предходните години. На годишна база през третото тримесечие дивидентите се понижават с 0,2%.

Графики: Money Observer

Банковите дивиденти са намалели с 2,2%, като всяка банка, с изключение на China Merchants, плаща по-малко, отколкото през 2016 г. Наличието на прекомерно предлагане на електроенергийния пазар в Китай е довело до спад в печалбите на сектора и дивиденти като последица от това. При останалите сектори промените са незначителни.

Китай формира половината от всички дивиденти на развиващите се пазари през третото тримесечие, което означава, че слабото му представяне рефлектира върху целия регион.

Въпреки това Русия и Бразилия, благодарение на повишаването на цените на суровините, записаха ръст на дивидентите. Руските дивиденти са се увеличили с 11,9%, а в Бразилия повишението е с 9,9%. Дивидентите на Индия са нараснали с 9,4%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите