IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и Хамас подновяват примирието в Газа

Засега няма сближаване на позициите в спора, но и двете страни показват признаци на умора от боевете

10:07 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Палестинци се крият зад огромен постер на Хамас в град Рафах в ивицата Газа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Палестинци се крият зад огромен постер на Хамас в град Рафах в ивицата Газа. Снимка: Ройтерс

Израел и палестинците удължиха малко преди изтичането на крайния срок споразумението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа с 24 часа, за да продължат преговорите за траен мир. Представители на двете страни, включително делегати от радикалната ислямска организация Хамас, потвърждават в понеделник вечер за споразумението в рамките на преговорите в Кайро, съобщава AFP.

Водещ израелски правителствен служител казва, че примирието е удължено по искане на Египет. В рамките на мирните преговори в Кайро страната действа като медиатор. Според Исат Ал Ришек, водещ преговарящ от страна на Хамас, палестинците са се съгласили на временно удължаване на примирието, за да се даде "допълнителен шанс" на преговорите. 

Споразумението се случва само няколко минути преди официалния край на предходното примирие, което приключваше в 24 часа българско време. Това е десетото примирие от избухването на боевете между Хамас и Израел на 8 юли.

Няма обаче доказателства, че в мирните преговори има каквато и да е форма на сближаване. Но най-малкото и двете страни показват умора от сраженията. Наблюдатели се надяват тази най-нова война между Израел и палестинците да приключи с декларация за прекратяване на огъня от двете враждуващи страни.

Въпреки това и двете страни публично потвърждават, че не искат да правят компромис с исканията си. Хамас настоява за край на икономическата блокада над Ивицата Газа, наложена от Израел и Египет. Израел обаче призовава за разоръжаване на палестинските групи като предпоставка за смекчаване на блокадата.

Египетско компромисно предложение предвижда подход на два етапа: един месец след частично вдигане на ограниченията за трансфер на товари и пътници да се договорят и по-спорните точки.

Няколко часа преди изтичане на предното споразумение за прекратяване на огъня израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши с "твърд отговор" на армията, ако страната му бъде атакувана отново с ракети. Започналата на 8 юли израелска военна офанзива ще продължи, докато не се постигне целта , а именно "мира и сигурността" за Израел, заяви Нетаняху.

Муса Мохамед Марсук, преговарящ от страна на Хамас, предупреждава, че палестинците вероятно няма да одобрят ново споразумение за прекратяване на огъня.

Междувременно израелското правителство разглежда какви възможности има за слагане на край на конфликта. Едно от дискутираните предложения предвижда Израел да обяви преговорите и военната си операция "Защитен ръб" за завършени. Войната между Израел и Хамас през зимата на 2008 и 2009 г. завърши също с едностранно прекратяване на огъня. Общ подписан пакт обаче не съществува.

Ако Израел напусне мирните преговори в Кайро без споразумение, страната ще има повече свобода на действие, за да продължи да предприема действия срещу въоръжените бойци на Хамас, твърди Йоси Алфер, който е бивш съветник на израелското правителство в предишните мирни преговори.

Робърт Сери, специален пратеник на ООН за Близкия изток, призовава преговарящите за сключване на трайно примирие, за да се даде възможност за възстановяване на крайбрежната зона. „Газа спешно се нуждае от къщи, болници и училища, а не от ракети, тунели и конфликти“, заяви в понеделник Сери, по време на изслушването си пред Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации.

От началото на израелските атаки срещу Ивицата Газа са били убити 1976 палестинци, включително 1417 цивилни граждани, показват данни на ООН. Израелската армия официално изчислява, че 40 до 50 процента от убитите са били въоръжени екстремисти. От израелска страна са загинали 64 войници и двама цивилни.

Ако израелци и палестинци все пак успеят да се споразумеят за постоянно прекратяване на огъня, в Египет ще бъде свикана донорска конференция за възстановяването на Газа, обяви външният министър на Норвегия Бьорге Бренде, чиято страна оглавява комитета за координиране на международната помощ за палестинците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още