IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел осъди избирането на Ебрахим Раиси за президент на Иран

Нафтали Бенет заяви, че световните сили не трябва да водят преговори с Раиси за нова ядрена сделка

14:09 | 20.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/БГНЕС

 

Израел осъди днес избирането на съдията хардлайнер Ебрахим Раиси за ирански президент, заявявайки, че той ще въведе „режим на брутални палачи“, с които световните сили не трябва да водят преговори за нова ядрена сделка, пише БГНЕС.

Раиси, който е под санкции на САЩ за нарушаване на правата на човека, си осигури победа, както се очакваше, на президентските избори в Иран, след напревара, белязана от апатия на избирателите заради икономически затруднения и политически ограничения.

Израелският премиер Нафтали Бенет, свикващ първата си телевизионна сесия на кабинета от встъпването си в длъжност миналата седмица, описа победата на Раиси като прокарана от иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, а не чрез свободно и общо гласуване.

„Изборът на Раиси е, бих казал, последният шанс за световните сили да се събудят, преди да се върнат към ядреното споразумение, и да разберат с кого правят бизнес“, каза Бенет в изявление, което прочете първо на иврит, а след това на английски.

„Режим на брутални палачи никога не трябва да има право да разполага с оръжия за масово унищожение“, каза той, цитиран от Евронюз. „Позицията на Израел няма да се промени по този въпрос.“

Раиси никога не е обсъждал публично обвиненията относно ролята си в онова, което Вашингтон и правозащитни организации наричат ​​"извънсъдебни екзекуции на хиляди политически затворници" през 1988 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още