IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел пое отговорност за първите от години въздушни удари в Ливан

Атаките са били насочени към ракетни пускови установки след обстрел от Южен Ливан към Северен Израе

11:45 | 05.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/ATEF SAFADI</em></p>

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израел пое днес отговорност за първите си въздушни удари в Ливан от години. Тел Авив обяви, че те са били насочени към ракетни пускови установки след обстрел от Южен Ливан към Северен Израел, предаде Франс прес.

"Бойни самолети на армията нанесоха удари по пускови установки и инфраструктура в Ливан, откъде бяха изстреляни ракети с терористична цел", посочва израелската армия в кратко комюнике, цитирано от БТА.

Израелските военновъздушни сили редовно бомбардират предполагаеми позиции на палестинското ислямистко движение Хамас в ивицата Газа. Те нанасят и удари по позиции на проирански групи в съседна Сирия.

Последните въздушни удари в Ливан датират от 2014 г., потвърди израелската армия пред АФП.

Вчера от Южен Ливан към Северен Израел бяха изстреляни три ракети. Две от тях паднаха на израелска територия, а третата не прекоси границата.

Малко след това израелската армия нанесе три серии от удари в съседен Ливан. Израелското министерство на отбраната заяви, че министър Бени Ганц е поискал да бъде отправено "твърдо послание" към Временните сили на ООН в Ливан /ЮНИФИЛ/, разположени в Южен Ливан на границата с Израел.

Силите на ООН са в Ливан от 1978 г., като от 2006 г. насам наблюдават границата с Израел заедно с ливанската армия. Те следят за прилагането на резолюция 1701 на Съвета за сигурност, приета след войната между Израел и ливанското движение Хизбула.

Шиитската групировка не е коментирала ударите.

Командващият мисията на ООН ген. Стефано дел Кол призова страните "да прекратят огъня и да проявят максимална сдържаност, за да се избегне ескалацията, особено на тази тържествена годишнина".

На 4 август м.г. в пристанището на Бейрут избухнаха стотици тонове амониев нитрат. Експлозията отне живота на 214 души, рани над 6500 и опустоши квартали на ливанската столица, в страна, обхваната от най-тежката социално-икономическа криза в историята си, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още