IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел поиска 4 кв. км от Западния бряг

САЩ призоваха Израел да се откаже от хода

10:45 | 01.09.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Придобиването на земя разчиства пътя към разширяване на селище на име Геваот (на снимката). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Придобиването на земя разчиства пътя към разширяване на селище на име Геваот (на снимката). Снимка: Ройтерс

Израел обяви планове да отчужди 4 кв. км палестинска земя в окупирания Западен бряг, предаде BBC.

Решението да присъедини към територията си земя на юг от Витлеем се счита за най-голямото завземане от страна на Израел от 30 години насам.

Местната ръководена от военни администрация обяви, че това е в отговор на отвличането и убийството на трима еврейски младежи в района през юни.

Палестинците настояват да бъдат предприети дипломатически действия срещу Израел. САЩ призоваха страната да се откаже от хода.

„Контрапродуктивен“ ход

Решението беше обявено в неделя от израелските военни власти, които отговарят за управлението на гражданските въпроси в Западния бряг.

Придобиването на земя в района на Гуш Ецион разчиства пътя към разширяване на селище на име Геваот.

Местните израелски власти обявиха, че се надяват да строят върху земята, където според палестински представители има много маслинови горички.

Главният преговарящ от страна на Палестина Саеб Ерекат заяви, че световната общност трябва да потърси отговорност от Израел за „продължаващата му заселническа активност в Западния бряг и Източен Йерусалим“, предаде AFP.

Междувременно Ройтерс цитира служител на Държавния департамент на САЩ, който определя хода на Израел като „контрапродуктивен за заявената от Израел цел за намиране на решение чрез двустранни преговори с палестинците“.

Палестинците искат държавата им да включва всички земи, завзети от Израел през 1967 г., но около 500 хил. евреи вече живеят в над 200 селища в Западния бряг, включително в Източен Йерусалим.

Селищата се считат за незаконни според международното право, но Израел оспорва това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Кой има полза да се формализира до такава степен дебата по темата? И освен това, налага се да ти припомня, че нарушение на международното право (следователно и нужда от действие на международните институции) има, ако е проведен референдум за самоопределение и принадлежност, както и при условие, че не е гръмнала нито една пушка, а ситуацията там е точно обратната: никакъв референдум не се е провеждал и вече близо два месеца се води горещ военен конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ти или си кух или не знам ... може би американец или еврейн ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 8
aide_de
преди 9 години
Михалчо, да ти имам чалмата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
и че нарушават суверенитета на хората ... :))) ше ги *** в гадните евреи, иранците им точат зъби отдавна и как са получили бобми от руските си приятели на евреите им се пише очень плоха .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
copy-paste е работата :-). И сащ и раша се правят на "не чух, не видях, не разбрах" по отношение на горещите точки. Завръзката тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още