IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелската армия започна вътрешни разследвания за операцията в ивицата Газа

ООН и правозащитници разкритикуваха Израел, че по време на 50-дневната операция е използвал несъразмерна сила срещу цивилни

15:01 | 07.12.14 г.
Израелската армия започна вътрешни разследвания за операцията в ивицата Газа

Израелската армия започна осем вътрешни разследвания за престъпления по време на израелската операция в ивицата Газа това лято, съобщи БТА. 

ООН и правозащитни организации разкритикуваха Израел, че по време на 50-дневната операция е използвал в някои случаи неоправдана и несъразмерна сила срещу цивилни в контролирания от Хамас палестински анклав.

Новите разследвания касаят смъртта на двама шофьори на линейки, станали мишена на израелски военни, смъртта на 27 цивилни по време на бомбардировка в Хан Юнис, смъртта на палестинец, убит докато развявал бяло знаме и четири случая на кражба, извършени от израелски военни в палестински къщи.

През септември израелската армия обяви пет криминални разследвания за бомбардировката на училище, послужило за убежище на жителите на Газа, в която загинаха 15 души, като и за бомбардировката по плаж, в която загинаха 4 деца. Тези удари бяха осъдени от ООН и от САЩ.

Войната в ивицата Газа отне живота на 2200 палестинци, повечето от които цивилни, като и на 6 израелски военни и на 6 израелски цивилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още