IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените на джихадистите от "Ислямска държава" - новата заплаха

Все повече жени, които напускат териториите на терористичната организация, се завръщат у дома с мисия да отглеждат терористи или да правят атентати

11:18 | 27.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В днешния си брой американският всекидневник Washington Post се спира на една нова опасност, възникваща в резултат на очертаващия се разгром на прословутия Ислямски халифат в Сирия и Ирак. 

През последните месеци рязко нараства броят на бягащите от халифата жени имигрантки, които се опитват да се завърнат в родните си страни или да намерят убежище в центрове за задържане или в бежански лагери по пътя. Някои са майки с малки деца, които твърдят, че са били принудени да пътуват за Ирак или Сирия, за да бъдат със съпрузите си. 

Обезпокоителен брой от тях обаче са прегърнали джихадистката идеология на терористичната организация "Ислямска държава" и остават предани на нейните цели. Това личи от интервюта с бивши жителки на халифата, както и от разговори с хора от спецслужбите и с анализатори, които внимателно следят потока на завръщащите се, отбелязва вестникът. 

От Северна Африка до Западна Европа новопристигащите джихадистки "половинки" представляват неочаквано предизвикателство за правоохранителните органи, които очакваха наплив от завръщащи се мъже, но вместо това им се налага да се занимават със съдбите на стотици жени и деца.

Малко от тези жени са участвали в сражения, но въпреки това правителствата започват да ги смятат за потенциални заплахи както в близък времеви план, така и в по-далечно бъдеще. 

Предвид очертаващата се неизбежност на разгрома на халифата, лидерите на "Ислямска държава“ през последните седмици са издали специални инструкции към завръщащите се техни последователки да се готвят за нови мисии, които включват извършване на самоубийствени атаки и подготовка и обучение на децата им за бъдещи терористи, пише изданието.

"Несъмнено е, че има случаи на жени, които са били насила въвлечени в орбитата на "Ислямска държава“, но има и други, които са се радикализирали, като сред тях има и такива, които са поели важни роли", казва Ан Спекхард, директор на Международния център за изучаване на насилническия екстремизъм - организация, която проучва на терен дезертьорите и бягащите от терористичната групировка.

Статията на вестника започва с разказа на мароканка, представила се само като Зара, завърнала се от халифата. Сега тя живее в дома си в Мароко и е покрита отгоре до долу с ислямското черно облекло. Тя се зарича, че един ден ислямският рай, което според нея е откраднат на семейството й, ще се възроди.

"Ние ще възпитаме смели и силни синове и дъщери и ще им разказваме за живота в халифата. Макар че не успяхме да го запазим, нашите деца един ден ще го възродят", казва Зара. 

Много от жените бежанки се смятат за задължени не само да отглеждат бъдещи терористи. През последните месеци нарастващ брой от тях са били определени да провеждат военни операции както вътре в халифата, така и в родните им страни, посочват анализатори, цитирани от вестника.

При основаването на халифата лидерите на "Ислямска държава“ по правило не насърчаваха жените да служат на бойното поле или да стават атентатори самоубийци. С нарастването на загубите на бойното поле обаче групировката даде на женските си последователи "по-широк мандат да убиват", заключава вестникът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Мдааа...бъгнА се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Въпросът ти е политически некоректен, а отговорът му е направо незаконен! :lol: :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
И кои са тез лошавите люде дето плащат на Ислямската държава бе , Люска ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Спрете кранчетата с пари и финансирането за тази Ислямска държава и всичко ще приключи Всякакви приказки за идеи вяра в Алах и девици са измислица Каквото и да си говорим " Знайте че става въпрос за ПАРИ "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още