IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan предупреждава за слабости на дълговия пазар в развиващия се свят

Това се случва на фона на изненадващото поскъпване на корпоративни облигации и поевтиняващите акции

15:45 | 22.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Помислете над това – акциите на развиващите се пазари поевтиняват през последните няколко седмици, докато корпоративните облигации от същите държави се представят по-добре от редица други класове активи, пише Bloomberg.

Има ли смисъл това? Като цяло не, особено когато Китай излъчва още сигнали за забавяне, смята ръководителят „Корпоративни облигации на развиващите се пазари“ в управляващото дружество на JPMorgan Chase & Co. Скот Маккий.

„Списъкът с фундаментални проблеми е дълъг, за да го прегледаме, което предполага, че развиващите се пазари в момента би трябвало да се представят доста зле в сравнение с други региони, в които се инвестира във финансови инструменти с фиксирани доходи“, заявява анализаторът. „Наистина не разбирам защо са толкова устойчиви.“

Все по-голям брой инвеститори изглежда се съгласяват с Маккий, който препоръчва намаляване на вложенията в дълговите ценни книжа.

Близо 2,5 млрд. долара бяха изтеглени от облигационните фондове на развиващите се пазари през последната седмица – най-големият отлив на капитали от началото на 2014 г. насам, сочат данните на EPFR Global. Азиатските фондове претърпяха най-големите си отливи в своята история, издават данните на Wells Fargo & Co.

Въпреки масовия изход облигациите на компаниите от развиващите се държави се представят доста добре – особено, когато се сравнят с поевтиняващите акции. Дълговите ценни книжа, деноминирани в долари, поевтиняха с 1% този месец спрямо спада от 1,9% за високодоходните американски ценни книжа и близо 8-процентния срив на акциите на развиващите се пазари, показват данните на Bank of America Merrill Lynch и MSCI.

От началото на годината дългът на развиващите се пазари поскъпва с 1,8% - с повече от възвръщаемостта от 0,3% по облигациите на американските компании. Част от това добро представяне се дължи на съживяването на книжата на компаниите в Украйна и Русия, като например облигациите на руската банка ВТБ поскъпват с 21,3% от началото на годината.

Но някои анализатори са песимисти за това колко дълго ще продължи това добро представяне.

Маккий от JPMorgan е особено мечи настроен спрямо облигациите, емитирани през юни, най-вече заради перспективите пред фундаментите за развиващите се страни, особено в Азия.

Активите на развиващите се пазари често са сред най-страдащите от забавящия се глобален растеж. Около 20% от развиващия се свят разчита на приходите от суровини, цените на които се сринаха, успоредно с икономическите очаквания, обяснява Маккий.

Активите на развиващите се страни също така ще изгубят стойност, когато Федералният резерв на САЩ увеличи лихвените проценти за пръв път от 2006 г., най-вероятно още тази година.

Това е така, защото по принцип по-високите лихви на развитите пазари ще насочат отново инвеститорите към по-стабилни икономики вместо да поемат по-големи рискове в замяна на по-големи печалби при инвестиции в по-крехки икономики.

Инвеститорите ще трябва да минат много внимателно по този път в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още