Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Как централните банкери планират да поддържат ръста на световната икономика

Всички инструменти могат да бъдат използвани – монетарна политика, фискални мерки и структурни реформи, заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева

Как централните банкери планират да поддържат ръста на световната икономика

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева във Вашингтон, където МВФ и Световната банка провеждат годишните си конференции. Снимка: Ройтерс

Редица финансови министри и централни банкери планират да използват всички възможни инструменти, включително и фискална политика, за да поддържат търсенето на фона на несигурното бъдеще и големите рискове, пише Bloomberg.  

„Икономическата прогноза е много несигурна и има рискове, които могат да доведат до спадове. Сред тях са търговското напрежение, политическа несигурност и геополитическите рискове“, се посочва в комюнике на Международния валутен фонд (МВФ).

„Ще използваме всички подходящи политически инструменти, индивидуално и колективно, за да ограничим рисковете, да повишим устойчивостта и да засилим растежа“, пише още в документа. 

Още по темата

Позицията беше представена във Вашингтон, където МВФ и Световната банка провеждат годишните си конференции.

„Свободното фискално пространство трябва да бъде използвано, за да се подкрепи търсенето, а монетарната политика трябва да ограничава инфлацията и да спомага за стабилност“, се отбелязва в комюникето.

Преди дни МВФ понижи за пети пореден път прогнозата си за световен икономически растеж през 2019 г. Очакванията са за най-слабия ръст от 2009 г. Главният икономист на МВФ  Гита Гопинат предупреждава, че няма място за политически грешки, а е необходимо политиците да си сътрудничат за намаляването на търговското и геополитическо напрежение.

„Всички инструменти могат да бъдат използвани – монетарна политика, където може да се приложи, както и фискални мерки и структурни реформи, когато е подходящ момента“, коментира управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. „Правителствата трябва да предприемат тези стъпки, за да прекратят или ограничат забавянето на растежа“, допълва Георгиева.

В еврозоната политиците не очакват други мерки освен намаляването на лихвите и количественото облекчение от Европейската централна банка (ЕЦБ), ако икономиката не бъде изненадана от ескалация на търговското напрежение или Brexit без сделка.

САЩ и Китай бележат напредък в преговорите за търговско споразумение, но ситуацията остава несигурна и няма индикации, че двете страни ще се откажат от наложените мита.

Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан