IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как НАТО вижда заплахите от Китай и Русия?

Рисковете са заради военни, политически и икономически фактори, както и киберсигурността, каза журналистът Валери Тодоров

15:48 | 04.12.19 г.
Как НАТО вижда заплахите от Китай и Русия?

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че не разглежда Русия като враг, но отчита заплахата, която може да дойде от там. По отношение на Русия се отчита заплаха, свързана с киберсигурността. Това каза Валери Тодоров, журналист, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му НАТО се разширява на изток, а Китай на запад.

"По отношение на Китай се говори за голяма заплаха – отчитат се военни, политически и икономически фактори. Това е голямата тревога". Според него лидерите на НАТО се опитват да изяснят кой е по-големият евентуален противник – Русия или Китай.

„Начинът, по който ще се развие търговската война между САЩ и Китай, неизбежно ще се отрази на отношенията между Вашингтон и Брюксел", каза Тодоров.

Той коментира, че идеята е НАТО да разшири външното си присъствие, което изисква напрягане на вътрешните ресурси.

"С наближаването на президентските избори в САЩ остротата на търговския конфликт ще отслабне, защото търговията с Китай е важен фактор за Вашингтон".

Тодоров обясни, че реакцията на американския президент Доналд Тръмп към френския му колега Еманюел Макрон показва, че той проявява чувствителност към всяка стъпка, която може да застраши американски икономически интереси.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още